Home Вдъхновяващо Героите, спасили хиляди човешки животи. Вижте кои са ТЕ.

Героите, спасили хиляди човешки животи. Вижте кои са ТЕ.

от elated.firefly
0 коментар 368 преглеждания

За някои хора, спасяването на човешки животи е просто част от работата им. За други, задържането на вратата, за да премине друго човешко същество е постижение достойно за песента „Hero“ на Марая Кери и салют от 21 пушки. Хората в този списък попадат в трета категория. Те са онези, които са спасили безброй хора, често жертвайки себе си.

Героите, спасили хиляди човешки животи. Вижте кои са ТЕ.

Полицаят, спасил стотици самоубийци

Патрулиращият полицай Кевин Бригс 22 години обикаля пътищата на окръг Марин, в който попадал и  моста Голдън Гейт. Мостът е известен с две неща: че присъства в много филми и с това, че е една от най-популярните дестинации за самоубийства в САЩ.

Случвало ли ви се е да сте толкова добри в работата си, че колегите да ви търсят в почивния ви ден? Бригс е толкова добър, само че когато отиде на работа, той спасява живота на някой самоубиец. Казва, че му се случва поне два пъти месечно да убеждава някой човек да не скочи. В кариерата си е спасил стотици хора, като само един е скочил от моста по време на неговата смяна.

Героите, спасили хиляди човешки животи. Вижте кои са ТЕ.

Британският шпионин, спасил хиляди евреи по време на Холокоста

Бърз въпрос: Кой е спасил най-много евреи през Втората световна война? Ако сте отговорили Оскар Шиндлер, радваме се, че сте отделили време да гледате един смислен филм, но грешите. Макар Шиндлер да е спасил около 1200 евреи, един британски шпионин го бие с около 9000.

Франк Фоли имал доста скучно прикритие: той работел в паспортния отдел на британското посолство в Берлин. Работата му обаче била идеална за целта. Той бил много наясно с отношението на германците към евреите и изобщо не бил съгласен. Започнал да подправя паспорти и визи, за да може евреите да отидат в свободна страна, където Хитлер не бил стъпил. В крайна сметка Фоли спасил около 10 000 евреи от сигурна смърт.

Героите, спасили хиляди човешки животи. Вижте кои са ТЕ.

Инженерите от Титаник, пожертвали се, за да спасят повече хора

Филмът на Джеймс Камерън показва инженерите на Титаник за една минута, когато корабът се сблъсква с леда и за момент отново, когато водата спира тока на борда. Те обаче са истинските герои на трагедията. Докато всички останали се опитвали да се евакуират, инженерите и мъжете от котелното продължили да работят, давайки на Титаник още 45 минути светлина и ток, за да може 700 човека да открият пътя си навън.

Героите, спасили хиляди човешки животи. Вижте кои са ТЕ.

Момичето, спасило стотици от цунами

10-годишната Тили Смит от Англия била на ваканция в Пукет, Тайланд със семейството си, когато океанът започнал да се държи странно. Водата се газирала и с всяка вълна влизала все по-навътре в сушата. Всички на плажа се радвали на феномена, смятайки, че океанът си прави магически трик. Тили обаче знаела какво се случва. Само две седмици по-рано, тя научила за вълната цунами в час по география. Разпознавайки признаците на вълната убиец, тя веднага казала на родителите си. Имайки предвид обаче, че била само на 10 години, родителите й първоначално били скептични.

Тили продължила да настоява, докато семейството най-после решило да се качи на по-високо място. По пътя си, те споменали за подозренията си на един охранител. Около 100 плажуващи били евакуирани и не след дълго връхлетяло цунамито, убило четвърт милион души в 13 страни, но нито един на плажа на Тили.

Героите, спасили хиляди човешки животи. Вижте кои са ТЕ.

Лекарят, направил 30 000 безплатни операции насред военни зони

Всеки лекар спасява животи, особено Джино Страда, който специализира в трансплантации на сърце и бял дроб. Още по-интересното обаче е, че той прави тези операции в най-опасните части на света – Афганистан, Ирак, Судан, Камбоджа – и то напълно безплатно. За 25-годишния си стаж като доброволец, Страда е направил 30 000 животоспасяващи операции.

Героите, спасили хиляди човешки животи. Вижте кои са ТЕ.

Охранителят, спасил 2700 души на 11 септември

Хората често забравят, че атентатите от 11 септември можеха да имат много по-катастрофални последици. Част от причината толкова много хора да се измъкнат живи и здрави е, че един човек е знаел какво ще се случи. Той бил дългогодишен охранител във финансовата фирма Morgan Stanley и неговото име е Рик Рескорла.

Това не беше първото нападение на Световния търговски център – през 1993г терористи се опитаха да съборят кулите с камион бомба. Опитът очевидно беше неуспешен, но е направил впечатление на Рескорла, който всъщност предупредил градската управа за уязвимостите в сигурността на сградите преди този първи опит. Те обаче го игнорирали.

Затова, когато Рескорла бил повишен в директор по сигурността за Morgan Stanley (по-голямата част от Южната кула) в средата на 90-те, той решил да се подготви за вероятно нападение и измислил план за евакуация. Дори настоявал два пъти в годината да се провеждат сухи тренировки.

И така, когато първият самолет ударил Северната кула в 8:46ч, Рескорла задействал плана си. Когато втория самолет се врязал в другата кула 17 минути по-късно, той вече бил извел 2700 души от сградата, спокойно и безопасно.

За последно Рик е видян на десетия етаж на южната кула, втурнал се да спасява още хора. Тялото му така и не е открито.

Може да харесате още

Оставете коментар