Home Любопитно Горещата вода не прави ръцете по-чисти

Горещата вода не прави ръцете по-чисти

от izumitelno
0 коментар 334 преглеждания

Температурата на водата няма никакво значение за миенето на ръцете. Нито и типа сапун. И въпреки това, по всяка вероятност го правите погрешно.

Учени от Университета Ръджърс в САЩ замърсили ръцете на доброволци с безвредни бактерии и ги накарали да си измият ръцете в вода с температура 38, 25 и 15 C. Те преценили, че 15 C e най-ниската температура на водата, при която хората биха се чувствали комфортно. Американските органи за контрол на храните изискват в заведения, в които се приготвя храна, да има вода, която да достига температура поне 100 градуса по Фаренхайт (или 38 по Целзий).

Горещата вода не прави ръцете по-чисти
pixabay.com

Исторически проучвания установяват, че повечето хора са били учени да мият ръцете си с възможно най-горещата вода, която им понася. Като цяло, хората свързват по-топлата вода с по-чисти ръце. Изследването обаче установява, че от това няма особен смисъл. Температурата на водата няма ефект. И това не е единственото проучване с подобен резултат – до подобен извод стига и публикация във Food Service Technology от 2002 г.

В последните години многократно е установено, че и от антибактериалните сапуни няма никаква полза. Те не почистват по-добре от обикновените. Дори напротив – в дългосрочен план могат да навредят, предизвиквайки резистентност на болестотворните бактерии.

Кое тогава прави ръцете по-чисти? Оказва се, единствено времето, което отделяме за миене.

Изследователите от Ръджърс решават да обърнат внимание върху времето, в което доброволците търкат ръцете си със сапун – съответно 5, 10, 20 и 40 секунди, без да се включва изплакването. Те установяват значима статистическа разлика, както между 5 и 20 секунди, но не и между останалите интервали. С други думи – 5 секунди не стигат. Нужни са между 10 и 20 секунди сапунисване, за да измиете добре ръцете си.

инфо: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар