Home Любопитно Горещата вода не прави ръцете по-чисти

Горещата вода не прави ръцете по-чисти

от izumitelno
0 коментар 66 преглеждания

Температурата на водата няма никакво значение за миенето на ръцете. Нито и типа сапун. И въпреки това, по всяка вероятност го правите погрешно.

Учени от Университета Ръджърс в САЩ замърсили ръцете на доброволци с безвредни бактерии и ги накарали да си измият ръцете в вода с температура 38, 25 и 15 C. Те преценили, че 15 C e най-ниската температура на водата, при която хората биха се чувствали комфортно. Американските органи за контрол на храните изискват в заведения, в които се приготвя храна, да има вода, която да достига температура поне 100 градуса по Фаренхайт (или 38 по Целзий).

pixabay.com

Исторически проучвания установяват, че повечето хора са били учени да мият ръцете си с възможно най-горещата вода, която им понася. Като цяло, хората свързват по-топлата вода с по-чисти ръце. Изследването обаче установява, че от това няма особен смисъл. Температурата на водата няма ефект. И това не е единственото проучване с подобен резултат – до подобен извод стига и публикация във Food Service Technology от 2002 г.

В последните години многократно е установено, че и от антибактериалните сапуни няма никаква полза. Те не почистват по-добре от обикновените. Дори напротив – в дългосрочен план могат да навредят, предизвиквайки резистентност на болестотворните бактерии.

Кое тогава прави ръцете по-чисти? Оказва се, единствено времето, което отделяме за миене.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

Изследователите от Ръджърс решават да обърнат внимание върху времето, в което доброволците търкат ръцете си със сапун – съответно 5, 10, 20 и 40 секунди, без да се включва изплакването. Те установяват значима статистическа разлика, както между 5 и 20 секунди, но не и между останалите интервали. С други думи – 5 секунди не стигат. Нужни са между 10 и 20 секунди сапунисване, за да измиете добре ръцете си.

инфо: obekti.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар