Home Любопитно Странните саркофази на Чачапоя

Странните саркофази на Чачапоя

от izumitelno
0 коментар 3,6K преглеждания

Погребалните ритуали в цял свят са толкова различни, че чак на някои места са странни от наша гледна точка. Отправяме се към Перу, където преди векове е живял народ известен с името “Облачните войни”, а те са били интересен народ.

Когато в началото на 16-ти век испанците пристигат в Перу с цел да завладеят целият континент народът на Чачапоя, който е обитавал тези земи отдавна е бил под владичеството на империята на Инките.

На около 50 километра от град Чачапояс (име дадено от Инките, което означава племе, а как са се наричали те, вече не се помни) се намира долината Уткубамба. През 1928г. при едно от земетресенията в района пластове скала паднали в реката отдолу, а отгоре се показало нещо странно. Това странно нещо било около 2 метра висока статуя с човешко лице и без ръце.

 

Странните саркофази на Чачапоя
Странните саркофази на Чачапоя

Веднага на обекта били повикани археолози, а те били доста въодушевени от видяното, макар вече да знаели какво е това – Пурунмачо, името на саркофазите, които използвали Чачапоя. Това откритие било наистина рядко и ценно, защото повечето откривани до тогава били или разрушени частично, или напълно от иманяри. Не минало още много време и археолозите открили още много такива саркофази из цялата долина, а средната датировка е някъде около 1470г.

 

Странните саркофази на Чачапоя
Странните саркофази на Чачапоя

И макар времето да си е казало думата и те да не са в перфектна форма, красивите им шарки все още са видими и красят тези вечни домове на обитателите си. Колкото до Чачапоя, след нахлуването на испанците те тотални били заличени от лицето на земята, което е и доста голяма загуба, защото определено били народ с традиции заслужаващи си да се видят.

 

Странните саркофази на Чачапоя

Може да харесате още

Оставете коментар