Home Загадки Истината за проклятието на Тутанкамон

Истината за проклятието на Тутанкамон

от izumitelno
0 коментар 12,5K преглеждания

Тутанкамон е последният наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Той се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години.

Гробницата на фараона е открита от англичанина Хауърд Картър през 1922 година и още при първите разкопки се забелязва, че тя е непокътната. Голяма част от работниците, които са влезли в нея, умрели при неизяснени обстоятелства.

Разпространява се слухът, че това е дело на проклятието на фараона, което е било направено под формата на различни заклинания, за да не се нарушава вечния сън на младия владетел и да не бъдат разграбвани богатствата, които трябвало да придружават мъртвия в отвъдния свят.

 

Истината за проклятието на Тутанкамон
Снимка на Nanne Tiggelman от Pixabay 

Пет месеца след откриването на криптата лорд Джордж Хърбърт Карнарвън, който финансирал начинанието, бил ухапан от комар по бузата, здравословното му състояние се влошило и довело до неговата смърт поради отравяне.

По-малкият брат на граф Карнарвън – Обри Хърбърт, умира по необясними причини през 1923 г., след обикновено изваждане на зъб.

През 1923 година умира и Джордж Голд – най-близкият приятел на граф Карнарвън.

тутанкамон 1

Същата година умира от загадъчна болест и канадският архитект Ла Флъор, пристигнал в Египет, за да помогне на Картър.

През 1926 г. проклятието застига и Бърнард Пайн Гренфел – специалист по древни ръкописи, консултант на Карнарвън в преводите на египетските текстове.
Частният секретар на лорд Карнарвън – Ричард Бетел, е намерен мъртъв в леглото си през 1929 г. Бетел  помагал на Картър в работата по каталогизирането на съкровищата на Тутанкамон, а истинската причина за смъртта му е останала завинаги загадка.

Учените смятат, че причината за тази масова трагедия е черна плесен, която прониквала в белите дробове на откривателите и чрез кръвта се разпространявала и причинявала смърт.

Друга теория за проклятието на Тутанкамон е, че в гробницата е имало зазидани радиоактивни материали.

 

инфо: dariknews.bg

Може да харесате още

Оставете коментар