Home Вдъхновяващо Изобретения, направени от жени

Изобретения, направени от жени

от izumitelno
0 коментар 135 преглеждания

Всички сме чували репликата „Зад всеки велик мъж стои една още по-велика жена”. Нежният пол винаги е имал своето място в света. Още в древността, жените са доказали, че могат да са по-добри от мъжете – например във варенето на бира или отоплението със слънчева енергия. И не само това – оказва се, че е имало жени, които са изобретили невероятни неща, без които днес човечеството нямаше да бъде същото. Ето някои от тях:

1. През 50-те години на XX век д-р Грейс Мъри Хопър изобретила програмата COBOL. Компютърният софтуер също е нейно дело. Докторката е носител и на лауреат и първата награда Мъж на годината в информатиката. Доста удивителни постижения.

Изобретения, направени от жени

д-р Грейс Мъри Хопър

2. Историчката Джейн Пейтън е открила, че варенето на бира дълго време е било женска задача. Според намерени доказателства преди 7000 години в Древна Шумерия и Месопотамия единствено жените са имали право да варят пивото или да притежават заведения за пиене – това се дължало на всеобщото схващане , че само те умеели да правят бира.

3. През 1879 година Ана Конъли изобретила външната пожарна стълба за сградите.

4. Съдомиялната машина също е изобретена от жена – Джоузефин Кохрейн. През 1886 г. на светската дама най-сетне й писнало персоналът й да чупи скъпия порцелан.

Изобретения, направени от жени

Джоузефин Кохрейн

5. Ана Цукамото е изобретила изолаторът на стволови клетки. Днес той е важна част от авангардните изследвания на рака, а за изобретението си Ана и нейният партньор са получили патент през 1991 г.

6 . Идеята за изобретяването на автомобилните чистачки хрумнала на Мери Андерсън. Това било продиктувано от нейното съжаление към шофьорите, на които често се налагало да спират и да бършат стъклата на прозорците. През 1905 година, тя получила патент за изобретението си.

Изобретения, направени от жени

Мери Андерсън

7. Първата домашна отоплителна система със слънчева енергия била изобретена от д-р Мария Телкес. Заедно с архитектката Елинор Реймънд разработили системата през 40-те години на миналия век в Масачузетския технологичен институт.

8. Целта на играта „Монополи“ била да покаже, че грабенето на земя не е хубаво. Идеята хрумнала на Елизабет Маги през 1903 г.

9. Кевлар – от него се изработват бронираните жилетки. Той е дело на Стефани Куолек. Идеята за здравия материал хрумнала на Стефани докато изследва химически съединения за компанията „Дюпонт“. През 1966 г получила и патент.

Изобретения, направени от жени

Стефани Куолек

10. Идеята за бисквитите с парченца шоколад възникнала неочаквано – когато Рут Уейкфийлд почти приготвила бисквитеното тесто осъзнала, че няма какао и решила да импровизира. Така тя добавила натрошен шоколад към тестото, който да замени какаото. Годината била 1930, а шоколадовите бисквити и днес са един от най-предпочитаните сладки изкушения.

11. И накрая, но не на последно място: Мария Кюри. Родена е във Варшава. Тя е първата жена преподавателка в Сорбоната. Носителка е на две Нобелови награди. Всъщност, тя е единствената жена, носител на две Нбелови награди в различни области на науката: физика и химия.

Изобретения, направени от жени

Мария Кюри

Може да харесате още

Оставете коментар