Home Загадки Наупа Хуака – Древен „Космически” портал, скрит в Перу?

Наупа Хуака – Древен „Космически” портал, скрит в Перу?

от izumitelno
0 коментар 909 преглеждания

Перу е място на митология, история, очарователни необясними монументи, построени дълго преди инките и други доминиращи култури, и място, пълно с невероятни мистерии, които остават до днес без отговор.

Скрити далеч, до Свещената долина в Перу, се намират руините на Наупа Хуака – древен монумент, построен с такава прецизност, че никой не може да обясни как или защо е бил построен.

Наупа Хуака – Древен „Космически” портал, скрит в Перу?

Ако попътуваме недалеч от едно от най-известните места в Перу – Свещената долина – ще намерим интересна пещера със странен V-образен вход. В пещерата любопитен, изсечен от скала монумент ни очаква, почти сякаш някой е използвал извънредно напреднала древна технология, за да обработи камъка с лекота, създавайки почти съвършени линии, остри ъгли и гладки повърхности. Резултатът е „Лъжлива врата”, която, поне физически, не води никъде. Фино изсечената „Лъжлива врата” е достатъчно широка, за да може човек да седне в нея удобно.

Кой и защо е създал това сложно оформление в камъка е мистерия, но по-голямата определено е КАК.

Наупа Хуака се отличава с невероятен дизайн, който поставя под въпрос цялото ни познание за цивилизациите в Андите и техните потомци. Как точно са били построени тези невероятни структури? Защо изобщо са били построени? Каква технология е била използвана? Дали древните наистина са използвали камъни и дървени сечива, за да изсичат почти съвършени форми, гладки повърхности и перфектни линии? Или пропускаме нещо?

Наупа Хуака – Древен „Космически” портал, скрит в Перу?

Наупа Хуака – древно място, изпълнено с мистерия

Сложният дизайн, гладките повърхности и разрезите сякаш с лазер в Наупа Хуака спират дъха. При почти 915 метра надморска височина, таванът на входа на пещерата изглежда сякаш е бил перфектно изсечен със сечива, подобни на лазер, за да се създадат два различни ъгъла – един от 60⁰ и друг от 52⁰.

Любопитно, както е отбелязано в „Земната Матрица”, някои от най-често цитираните градуси на наклон, тоест, ъгълът на издигане на лицата на пирамидите към хоризонта, на пирамидите в древен Египет, е 52⁰ (перфектната пирамида в Мейдум); 51⁰ 50′ или 51⁰ 51′ 14″ (при други от Великата пирамида в Куфу); 52⁰ 20′ 00″0 (втората пирамида в Гиза); 51⁰ (третата пирамида в Гиза); сред много други отличителни градуси на наклон за пирамидите из цял Египет, които изглежда варират от 42⁰ 59′ 26″ (южната каменна пирамида в Дашур) до 75⁰ 20′ 0″ (пирамидата в Рига).

Но да се върнем в Наупа Хуака.

Наупа Хуака се отличава с повече невероятни детайли. Който и да е решил да построи това мистично място, някак е избрал точната точка на планинския склон, където има следи от син камък.

В ясен контраст със заобикалящия варовик, синият камък съдържа вид кристал, който е бил използван в ранните радио приемници заради отличните му пиезоелектрически свойства. Оказва се също така, че тази скала е магнитна по природа.

Това, което е още по-изумително, е фактът, че ако пропътуваме половината свят до Обединеното кралство, ще се натъкнем на Стоунхендж и неговите величествени, свръхмасивни камъни.

Поради някаква причина „сините камъни” били тъй важни, че архитектите на Стоунхендж решили да ги транспортират от над 200 км разстояние.

Наупа Хуака – Древен „Космически” портал, скрит в Перу?

Изследователите са съгласни, че транспортът на дълго разстояние на сините камъни от Уелс до Стоунхендж е несъмнено едно от най-забележителните постижения на обществото преди хиляди години.

Въпреки че много експерти имат няколко теории как древният човек е успявал да транспортира огромни камъни на дълги разстояния, никой не може да каже със сигурност как това е било правено преди хиляди години, когато обществото е било на много примитивно ниво според изследователите.

Освен това, археолозите са намерили доказателство, че „сините камъни” всъщност били добити 500 години преди да бъдат поставени в Уилтшир, пораждайки теорията, че Стоунхендж всъщност би могъл да е монумент от втора ръка.

Наупа Хуака – Древен „Космически” портал, скрит в Перу?

Потапяне в мистериите на Наупа Хуака

Ако очарователните характеристики на каменната структура не са достатъчно интересни, а перфектните линии, острите ъгли и гладките повърхности ви оставят незаинтригувани, има няколко други детайли, които показват колко точно мистериозна е всъщност Наупа Хуака.

Енигматичната лъжлива врата сякаш е била изваяна на три различни нива, а базалтовият олтар отляво на нея има три изящно изсечени прозорци.

Но защо три?

За да отговорим на това, поглеждаме в книгата на автора Ричард Касаро.

Авторът, който е публикувал няколко книги, задава няколко провокиращи мисълта въпроси.

Дали първите култури на света са наследили една и съща висша мъдрост от една и съща по-древна, но изчезнала вече Култура-Майка?

Както е отбелязано от Ричард, ако погледнем различните пирамиди и храмове по земното кълбо, ще забележим, че всички древни, строящи пирамиди култури, са строили тези Трикрилни – с три врати – Храмове. Значи ли това, че са споделяли една и съща религия?

Наупа Хуака – Древен „Космически” портал, скрит в Перу?

Ричард обяснява, че точно както пирамидите, наличието на тези Трикрилни Храмове по цял свят хвърля огромна светлина зад теорията за Атлантида – идеята, че цивилизацията има много по-стари корени, отколкото понастоящем се приема от науката; че има значителен забравен епизод в човешката история; че една напреднала древна култура някога е процъвтявала, но е била унищожена от катаклизъм; и че първите познати на историята култури са наследници на нейното завещание.

И тъй, съвпадение ли е, че лъжливата врата в Наупа Хуака е била изваяна на три различни нива, а базалтовият олтар отляво на нея има три изящно изсечени прозорци?

Мистерията се задълбочава

Ако пътуваме до Мачу Пикчу – цитадела от 15 век, разположена върху планинска верига на 2 430 метра надморска височина – ще намерим любопитна постройка, наричана храмът на трите прозорци. Храмът се намира в югозападния ъгъл на главния площад. Там намираме сложно построена каменна зала, дълга 10 метра и 4 метра широка, съдържаща три трапецоидни прозореца върху едната стена, вероятно рядка особеност в архитектурата на инките, но силно представена глобално.

Наупа Хуака – Древен „Космически” портал, скрит в Перу?

Любопитно, според митологията на инките, световете които изграждат нашата вселена, са три: светът долу (Уку пача), нашият физически свят (Кей пача) и светът горе (Ханак пача). Царствата са не само пространствени, а пространствени и времеви. Въпреки че вселената била смятана за обединена система в космологията на инките, разделението между световете било част от дуализма, виден във вярванията на инките, познато като Янантин. Този дуализъм намирал, че всичко, което съществува, има по две черти от всяка черта (горещо и студено, положително и отрицателно, тъмно и светло и т.н.).

Вероятно страхотен пример за това е т.нар. „Порта на Слънцето”, или La Puerta del Sol в Тиахауанко. Твърди се, че тази врата представлява как всичките три „светове” са взаимосвързани.

Този древен „портал” е бил създаден от един единствен андезитен блок, тежащ приблизително 10 тона и е около 3 м висок и 4 м широк. Някои автори твърдят, че датира от около 15 000 г.пр.Хр. Вярва се, че Тиахуанако е една от най-старите култури в Южна Америка, оцеляла от около 1500 г.пр.Хр. до 1000 г.сл.Хр.

И ако всичко по-горе все още не е грабнало интереса ви, идентичността на строителите на Наупа Хуака е неизвестна на историята. Въпреки че каменоделството на инките е повече от възхитително, техниката и прецизността при Наупа Хуака е сякаш несравнима с нивото и качеството на инките.

Също като много други древни места в Перу, Наупа Хуака най-вероятно е издигната от култура, която е изчезнала дълго преди инките да се появят, но убедително е оставила наследството си и историята си, написана върху камък за бъдещите поколения.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар