Home Невероятно Как пожарникар избягал от огън с огън

Как пожарникар избягал от огън с огън

от izumitelno
0 коментар 86 преглеждания

Чували ли сте някога за пожарна фуния? Това е огнено торнадо. През август 1949 г. няколко такива торнада в планините на Монтана преследват пожарникари, които се спускали с парашути в района, в което смятали, че има обикновен горски пожар.

Как пожарникар избягал от огън с огън

Младите пожарникари се опитали да избягат, но огънят някак успял да ги последва. След като бързо изчерпали всички възможности за спасение, пожарникарите бързо се изкачили в планината. Разбира се, ако бяха слушали в часовете по физика в училище, щяха да разберат, че това е лоша идея. Но кои сме ние, за да съдим хора, които са попаднали в капана на паниката. Между другото, те изкачили склона толкова бързо под ъгъл 76 градуса, което, може би, поставило нов рекорд. И това не е шега: когато има такава мотивация като пълзящ пожар, няма как да не направите това …

Когато огнената вълна се приближила опасно до екипа, главният пожарникар Вег Додж се насочил към най-близката зона с трева и я подпалил. Идеята била този „спасителен огън“, запален пред отряда, да осигури тънък слой кислород за всички, които се намират в огнения кръг. За хората, заобиколени от пламъци, това може да изглежда безумно и затова другите пожарникари продължили да бягат. В отряда имало 16 души, но за съжаление тогава оцелели само трима, включително и Додж.

Останалите двама оцелели успели да избягат край билото, което ги предпазило от огъня.

Може да харесате още

Оставете коментар