Home Любопитно Семейството оцеля 38 дни насред океана по невероятен начин

Семейството оцеля 38 дни насред океана по невероятен начин

от izumitelno
0 коментар 678 преглеждания

Животът често ни поднася неприятни изненади. Разбира се, има моменти, в които сами предизвикваме съдбата. Но понякога е нужен много късмет, за да преодолеем препятствията и да оцелеем. Има късметлии, закриляни от ангели-хранители, но има и наистина изобретателни хора, които не се предават за нищо на света. Търсят и намират изход от всяка сложна ситуация.

Семейството оцеля 38 дни насред океана по невероятен начин

Семейство Робъртсън

През 1971 г. 10-годишният Нийл Робъртсън предложил на баща си да рискуват и да направят околосветско пътешествие. По-възрастният Робъртсън се съгласил със сина си, продал семейната ферма и се подготвил за плаване с 13-метровата шхуна Люсет. Цялото семейство – майка, баща и четири деца – се впуснали на дълъг преход от Фолмут (Англия) към Галапагоските острови.

В началото всичко вървяло доста добре. Семейството плавало година и половина и почти стигнало до Централна Америка. Но един ден ято китове-убийци нападнали кораба. Огромните китове-убийци пробили дъното на шхуната и тя започнала да потъва. Робъртсън успели да се прехвърлят на гумената спасителна лодка, но след като се огледали, установили, че имат вода само за 10 дни и храна за още по-малко време. А те били насред океана на незащитена лодка. За да оцелеят по някакъв начин, те превърнали едно от греблата в копие, с което убивали костенурки и акули и пиели кръвта им, борейки се с дехидратацията.

Когато това не им помогнало, майката на семейството, която някога е работила като медицинска сестра, намерила необичайно решение. Тя започнала да събира дъждовна вода и след като преправила гумените напречни греди на стълбата в епруветки за клизма, започнала да влива на себе си, съпруга си и децата си, събраната прясна вода през ануса. Било невъзможно да се пие дъждовната вода, която била мръсен гаден коктейл от дъждовната вода и кръвта на мъртви животни. Въпреки това, дебелото черво е в състояние да абсорбира течността, така че мореплавателите получавали необходимото количество вода, избягвайки отравяне и гадене. Този хитър трик позволил на семейството да оцелее в океана в продължение на 38 дни, докато накрая не били спасени от японски риболовен траулер.

Може да харесате още

Оставете коментар