Home Любопитно Как живеят в най-бедната държава в света?

Как живеят в най-бедната държава в света?

от izumitelno
0 коментар 7,2K преглеждания

Централноафриканската република е в дъното на почти всички класации

21 век – светът напредва все по-бързо и по-бързо, най-новите технологични постижения, космическото проучване, роботиката и електрониката заместват човешкия труд.

Но въпреки несекващото развитие на науката и технологиите, много страни в света все още живеят не само под границата на бедността, но под линията на мълна мизерия и антисанитарни условия. Разбира се, всички биха искали и в тези страни всичко да е наред – децата да са сити, облечени и обути, семействата да живеят в къщи с климатик, а не в кутии, да имат толкова вода и храна, колкото е необходимо, я също и квалифицирана медицинска помощ. Но тези държави не са успели да се измъкнат от пълната си бедност и помощта на развитите страни не решава техните проблеми.

 

Как живеят в най-бедната държава в света?

Снимка: pochivkablitz.bg

Така че, според проучвания за жизнения стандарт и цялостното икономическо развитие, най-бедната страна в света през 2019 г. е Централноафриканската република.

До края на 19 век ЦАР е френска колония. През 1960 г. тя придобива независимост и решава да следва свой собствен път на развитие, но не много успешно – една след друга в историята на Централноафриканската република, гражданските войни, диктатурите, гладът, войните и епидемиите започват да се редуват. Повече от половин век страната не е в състояние да напусне този порочен кръг, както много от съседите й.

Под французите в страната имало мир и ред. Тук били изградени училища, болници, местните власти, полицията и съдът работели. Много сгради били построени в столицата на Централноафриканската република – град Банги. Но оттогава непрекъснато воюващите помежду си групи само разбиват и унищожават всичко, което е било изградено преди.

Имало дори имперски период в историята на Централноафриканската република и тя имала свой собствен император – Жан-Бедел Бокаса, чиято история през 70-те не престана да удивлява не само цяла Африка, но и целия свят.

Как живеят в най-бедната държава в света?

Снимка: pochivkablitz.bg

Той бил женен 19 пъти и знаел имената на повече от 100-те свои деца и внуци. Има слуховете, че е канибал и заповядвал да готвят враговете му с ориз. Една от съпругите му била румънската танцьорка Габлиела Дримба. Притежавал е безброй богатства и бил изключително жесток владетел.

Как живеят в най-бедната държава в света?

Бокаса се срещал с ръководителя на Комунистическата партия на Румъния Николае Чаушеску като гост и през 1972 г. той дошъл в СССР в лагера Артек, където децата били много щастливи от пристигането на такъв интересен гост от банановата Африканска република.

Днес населението на ЦАР е около 4,5 милиона души. Около 750 хиляди души живеят в столицата и най-големия град на страната – Банги. В центъра на града има такси и дори една висока сграда, която не е изоставена.

Как живеят в най-бедната държава в света?

Откакто страната беше взета под контрола на ООН през 2013 г., тя стана по-безопасна от преди. Но нито един нормален турист така или иначе няма да се излъже да дойде тук. Убийството на трима руски журналисти е ярък пример за това колко опасно е да се живее и живее тук, особено за белите хора.

Как живеят в най-бедната държава в света?

Страната изнася дървен материал, резервни части за автомобили, плодове, памук и диаманти. Нещо, което дори Беларус купува от тях. Но най-вече, разбира се, е Франция.

Как живеят в най-бедната държава в света?

Централноафриканската република купува – храни, текстил, нефтопродукти, промишлени продукти, автомобили, лекарства. Също така в по-голямата им част от Франция. Не е известно как Централноафриканската република би оцеляла, ако не са французите.

В Банги има магазини, където хората, наети в предприятия, могат да купуват вносни и местни продукти. Хората в домовете си имат телевизори, някои имат мобилни телефони. Почти никой няма кола.

В селата диетата е по-скромна – основно банани, които растат тук през цялата година и се използват като картофи, както и други различни производни от растения. За допълване на протеина – гъсеници и насекоми.

Как живеят в най-бедната държава в света?

При някои деца стомахът е подут от глад. Но тук идват мисии и хуманитарни служби.

Не толкова отдавна Китай започна да строи минни предприятия в ЦАР. И въпреки че Поднебесната империя поема лъвския дял от печалбата, този факт е от полза за африканците – инвестиции, работни места, поне някакъв приток в икономиката. Може би новите колонисти ще извадят страната от безкрайните войни.

Как живеят в най-бедната държава в света?

Надяваме се, че ЦАР, като другите най-бедни страни в света, разположени най-вече в Африка, ще имат по-добро бъдеще. Войната ще приключи и самите хора ще могат да възстановят страната си.

 

източник: pochivkablitz.bg

Може да харесате още

Оставете коментар