Home Изкуство Слепотата – разкритие на безграничните възможности на един художник

Слепотата – разкритие на безграничните възможности на един художник

от izumitelno
0 коментар 24 преглеждания

След поредният епилептичен припадък, американския художник Джон Брамблит (John Bramblitt) загубил зрението си. Това се случило през 2001 година – от тогава художникът можел да разпознава само тъмнина и светлина. Спасението за него дошло благодарение на рисуването. Слепотата му довела до нов стил в рисуването – за да се ориентира, Джон използвал текстурирани бои. Работата му довежда публиката до възхита.

Джон казва: „Допирът ми дава всичко, което дават очите на зрящия художник“.

„Всъщност очите изпълняват две функции: помагат на художника да определи разположението на обекта на платното и да избере цветовете.

Аз разработих няколко метода, за да могат линиите на платното да бъдат по-точни“.

След инцидента, Джон разказва: „Мисълта за това, че е възможно да рисувам сляп, по-рано никога не ми е минавала през ума.

Година след като ослепях, аз започнах да мисля какво мога да направя, че да започна отново да рисувам“.

„Всички туби с бои в моето студио са надписани с Брайловата азбука. При смесването на цветовете използвам специална рецепта – измервам колко от всеки цвят ми е нужен, за да получа този, който ми е нужен. Точно както се използва рецептата за торта, при нейното приготвяне“, казва Брамблит.

„На своите първи изложби, аз не казвах на хората, че съм сляп.

Не защото се срамувах, а защото не исках този факт да им повлияе при възприемането на моето изкуство“, продължава да разказва художникът.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Ослепяването може да доведе до края на кариерата на един художник. Джон Брамблит обаче е различен – слепотата го е предизвикала да развие таланта си.

 

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар