Учени: НАСА крие зловеща тайна от Космоса над 40 години

Полетите в безтегловност съкращават живота, астронавти масово измират от коварни болести

Американските астронавти, които единствени са летели извън защитаващата Земята магнитосфера, умират от болести на сърцето и сърдечносъдовата система, причинени от радиация, съобщиха изследователи. Тази статистика повишава загрижеността във връзка с идеите за пътувания но Луната, Марс или по-далеч, които предстои да се предлагат от космически агенции и частни компании.

„Знаем много малко за въздействието на дълбоката космическа радиация върху човешкото здраве, особено върху сърдечносъдовата система“, посочи Майкъл Делп от университета във Флорида.

От седем вече починали астронавти, летели с кораба „Аполо“, трима (43%) са страдали от сърдечносъдови заболявания – група болести, която включва инфаркт, мозъчна аневризма и инсулт, пише БГНЕС.

Това е 4-5 пъти повече отколкото при астронавтите, които са тренирали, но не са летели (9%), и от онези, които са били на международна космическа станция и са били по-близо до околоземната орбита (11%). Изводите бяха публикувани в списание „Сайънтифик рипортс“.

Програмата на НАСА „Аполо“ изпрати в космоса 11 екипажа между 1968 и 1972 година. От общо 24 мъже, летели извън земната орбита, вече са починали 8. Осмият – Едгар Мичъл, почина тази година след края на изследването и не е включен в него.

 

Извън магнитосферата – магнитен „балон“, който предпазва Земята и нейните жители, астронавтите на „Аполо“ са били изложени на безпрецедентни нива на радиация от енергйини частици, изтъква изследването. Тези частици от галактическата радиация са опасни за човека, защото преминават през кожата повреждат клетките или ДНК, смятат в НАСА.

Агенцията планира да изпрати екипаж към Марс около 2030 година и заяви, че създаването на антирадиационен щит ще е от решаващо значение по време на пътуването и при изследването на повърхността на планетата.

 

инфо: blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − one =