Home Загадки Пророчества от литературата, които се сбъднаха

Пророчества от литературата, които се сбъднаха

от izumitelno
0 коментар 3,4K преглеждания

Няколко писатели са известни не само с огромния си литературен талант, а и със смайващата точност, с която са предсказали бъдещи събития, без самите те да осъзнават, че написаното в книгите им ще се превърне в реалност.

За времето, в което са живели, литературните им произведения са били част от фантастиката и никой не е подозирал, че чете за някои от най-големите трагедии на човечеството в бъдеще.

Такава трагедия е и потъването на кораба Титаник през 1912 година, когато хиляди хора загиват в ледените води на Атлантическия океан в средата на април.

Пророчества от литературата, които се сбъднаха

Изумителното е, че през 1898 година писателят Морган Робертсън издава романа си Гибелта на Титан, в който се разказва за потъването на кораба Титан, който е считан за непотопяем.

В романа на Робертсън Титан потъва след сблъсък с айсберг, точно както се случва и с Титаник 14 години след предсказанието.

Още по-удивително е предсказанието на писателя Жул Верн в книгата му От Земята до Луната, издадена през 1868 година. В романа си френският автор разказва за трима смелчаци, които предприемат пътуване към Луната.

жул верн

Мъжете тръгват от Флорида до спътника на Земята, след което се приземяват в Тихия океан. Век по-късно човечеството става свидетел на тази история, смятана в миналото за фантастика.

Трима астронавти тръгват с мисията Аполо 8 от щата Флорида към Луната, като дори размерите на кораба са съвсем точно описани от писателя. Групата се приземява в Тихия океан.

Жул Верн е известен със своите предсказания. Той е направил 108 предположения за света в бъдеще, от които са се сбъднали 98.

В Пътешествие до центъра на Земята френският фантаст разказва за група, която открива, че в земното ядро съществува живот и хора като тези на повърхността на Земята.

Заради учудващата точност на автора това е едно от най-дискутираните му предсказания.

 

През 1838 година Едгар Алън По пише Повест за приключенията на Артър Горън Прим, в която разказва за корабокрушението на малък кораб, в който загива целият екипаж с изключение на един човек.

Това се случва през 1884 година с кораба Магнолет, а името на спасилия се човек съвпада с името на литературния герой – Ричард Паркър.

 

инфо: sanovnik.bgАНТОНИЯ Р.

Може да харесате още

Оставете коментар