Home Загадки Спонтанно човешко самозапалване – мит или реалност – история на феномена

Спонтанно човешко самозапалване – мит или реалност – история на феномена

от izumitelno
0 коментар 888 преглеждания

Спонтанното човешко самозапалване е един от най-зловещите и засега необяснени от съвременната наука феномени, за който вече десетилетия наред се съобщава от различни точки на земното кълбо.

През годините са получени стотици сигнали за случаи на спонтанно човешко самозапалване, а въпросът дали изобщо е възможно предизвиква дискусии от векове.

При този феномен жертвата избухва в пламъци, които „се зараждат“ във вътрешността на тялото, и за броени минути става на бяла пепел

Близо 200 човека годишно само в Англия изгарят от само себе си, твърди полицаят Джон Хаймър

Температурата, която се развива при такива случаи, достига 2500 градуса

Стотици са мистериозните случаи, на които науката не може да даде правдоподобно обяснение. Един от най-загадъчните обаче остава феноменът спонтанно човешко самозапалване, или т.нар. пирокинеза.

Възможно ли е човешкото тяло да избухне в пламъци от само себе си и да се превърне в прах за няколко минути? Бивш полицай, експерт по съдебна медицина, представя повече от убедителни доказателства. И се оказва – да, възможно е!

Студен януарски ден на 1980 г. Агентът от научната полиция към Департамента за криминални разследвания на Великобритания Джон Хаймър разследва случай на смърт от изгаряне. В жилището на жертвата е топло и влажно. От мебелите струи странна оранжево-червеникава светлина. На килима Хаймър забелязва купчина бяла пепел – тялото.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Хората-Феномени, които Не спят, Не ядат, Не стареят, Не им е студено

Медицински феномени, които шашнаха света. Три невероятни случаи на изцеление в медицината

От единия край на пепелта се подават крака, а от другия – почернял череп. Това е всичко, което е останало от 73-годишния Хенри Томас. С изключение на част от креслото с дървена рамка, на което нещастникът е седял, нищо друго в стаята не било изгоряло. Странна оранжева светлина се прецеждала през лепкавия слой изпарена и кондензирана плът, полепнал по всеки предмет в стаята. Килимът и мокетът под трупа били овъглени, но само частично.

Установено било, че креслото е горяло само при досега с тялото. След падането на овъглените човешки останки на пода нищо друго в стаята не се е запалило. Само тялото е продължило да гори, докато се превърне в купчина бяла прах.

Съдебният лекар изказал смехотворната хипотеза, че непушачът Томас случайно е паднал с главата надолу в камината, след което е седнал в креслото пред телевизора, горейки спокойно до смъртта си. Камината обаче не била запалена!

Хаймър бил поразен, че тази абсурдна възстановка на фактите била приета официално. Той бил убеден, че се е сблъскал със случай на спонтанно човешко ^вътрешно^ изгаряне. Уведомил за това началниците си, които обаче отхвърлили версията му като фантастична.

Как е започнало изгарянето на тялото? Защо в стаята не е изгоряло нищо друго, докато трупът на Томас се е превръщал в пепел? Хипотезата за спонтанното изгаряне на човешкото тяло предоставя отговори на тези въпроси. Но има ли доказателства за съществуването на този феномен?

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Феномени: Българката, която почти не спи

Градът на Бога: Скритият космически феномен – един от малкото случаи, в които науката и религията са на едно мнение

 

„Само във Великобритания всяка година има близо 200 случая на спонтанно човешко изгаряне!“, твърди Джон Хаймър.

Важен аргумент в полза на неговата теза е фактът, че дори пещите на крематориумите не успяват да изпепелят напълно труповете. Изгорените кости се смилат със специални машини. А прахът, който се получава, е сив, а не бял. Бялата прах на самоизгорелите хора е следствие на температури, значително надвишаващи максимума от 900 градуса, който вдигат пещите.

През 1986 г. 58-годишен мъж (по ирония на съдбата пенсиониран пожарникар) изгорял в къщата си в Ню Йорк.

Всичко, което останало от него, са два килограма пепел.

А за да се изпепели изцяло едно човешко тяло, огънят би трябвало да достигне температура от 2500 о С. За сравнение: „домашните“ пожари, разрушаващи цели сгради, достигат средно температура от 200 о С.

В научните среди се опитват да обяснят феномена спонтанно самоизгаряне с теорията за т.нар. ефект фитил. Става въпрос за следното. Ако човек има тлъстини и е облечен в запалими дрехи, може да лумне и изгори като свещ. Документиран случай на ^ефект-фитил^ е изследван през 1965 г. от проф. Джи в университетската болница в Лийдс, Англия. Жертвата била 85-годишна жена, паднала в запалената камина. Трупът изгорял, но овъглените останки били различни от характерните за случаите на спонтанно изгаряне. При спонтанното изгаряне тялото се изпепелява.

Един от най-авторитетните експерти в областта на проучванията на феномена спонтанно самоизгаряне е Лари Арнолд, шеф на американската група за проучвания на паранормални явления ^Пара Сайънс Интернешънъл^. Той и Хаймър са събрали много доказателства за случаи на спонтанно самоизгаряне. В повечето от тях огънят се „самозаражда“ във вътрешността на тялото и достига необичайно високи температури.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Мистерията на Колският свръхдълбок сондаж. Стигна ли СССР до ада?

Неразкритите мистерии от науката

 

Хаймър твърди, че феноменът се дължи на реакция между водорода и кислорода, протичаща на клетъчно равнище в човешкото тяло. Мощта на дозирана смес от двата елемента може да се наблюдава при космическите совалки, които използват водород и кислород за гориво във фазата на излитане. При реакцията се произвежда топлина, достатъчна да превърне човешките кости в бяла пепел.

Други теории обясняват феномена с кълбовидни мълнии, с магнитни сили и дори с експлодиране на голямо количество метан в червата.

Никой не е присъствал от начало до край на пирокинеза, но има много свидетели на отделни етапи от „събитието“. Един от тях е пожарникарят Джек Стейси. При инспектирането на изоставена къща той се натъкнал на горящото тяло на някакъв клошар, познат в района под името Бейли.

„На равнището на корема имаше процеп от десетина сантиметра!, спомня си Стейси. От този процеп излизаше пламък със сила като при газова горелка!

Няма съмнение, че горенето е започнало вътре в тялото!“, убеден е пожарникарят. За да загаси горящия скитник, се наложило да вкара в тялото му пожарогасител.

През 1982 г. в лондонското предградие „Едмънтън“ умствено изостаналата Джени Сафин пламнала, както си седяла на стола в кухнята на дома си. До нея бил баща й, който видял, че Джени изведнъж „засияла“. Секунда по-късно тялото й било обвито в пламъци. Бащата я бутнал върху мивката и пуснал чешмата, викайки зет си, който пристигнал навреме, за да види как от тялото на жена му излизали огнени езици. Пламъците били укротени, но Сафин починала в болницата.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Мистерията – Кораб на смъртта в южните морета

5 необясними свръхестествени събития, променили историята

 

Полицията дълго разследвала причините за смъртта на Джени. Накрая полицейският агент, натоварен със случая, написал в доклада си, че се касае за феномена спонтанно човешко изгаряне. Съдебният лекар д-р Джордж Бъртън обаче заявил, че не може да упомене писмено термина „спонтанно изгаряне“, защото подобно нещо не би трябвало да съществува, и в доклада си определил случая като „фатално стечение на обстоятелствата“.

„Пламъците излизаха от устата й, като че ли беше дракон.

Чуваше се звук, подобен на ръмжене“, спомня си Доналд Карол, съсед на изгорялата жена.

Мистерията продължава да се нищи от редица изследователи като Франко Осола, проф. Уилям Крогман, Айвън Сандерсън, Колин Уилсън и други. Регистрирани са случаи, при които тялото е напълно изгоряло, но дрехите върху него са непокътнати. Съществуват хипотези, свързващи самозапалването със земния магнетизъм, с т.нар. биоелектричество на човешката психика, с енергии, идващи от друго измерение…

Официалната наука все пак предпочита хипотезата за физическото разпадане, активирано след поемането на определени лекарства. Къде всъщност е истината? И застраховани ли сме срещу собственото си спонтанно изгаряне? Отговор засега няма.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

10 странни случая на спонтанно човешко самозапалване

Методи за премахване на уроки и урочасване при деца

Родилни белези, които могат да подсказват за минало прераждане

Има ли наистина развита цивилизация, която живее под земята

Какво да правим при ухапване от змия и как да предпазим себе си и дома си

7 тайни за кръвната ви група 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-големите загадки от Втората световна война

5 загадки на вселената, които науката не може да обясни

Съществуват ли феномени като лоши очи, уроки, магии: Български физик с научно обяснение за всички скептици

Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истина

Тайните на Звездния диск Небра

Бебето от Любек – една от най-големите загадки на миналото

Истинските загадки на Сибир

Какво е това леене на куршум? Как работи и защо помага?

Хора с две сърца или нова човешка раса

Мистерията – Децата с черните очи

Племето Догони и техните извънземни прародители

Русалките са съществували?

снимки: pixabay.com / източник: blitz.bg / Габриела АПОСТОЛОВА  

Може да харесате още