Home Любопитно Какво може да се случи с тялото ви, ако преспивате

Какво може да се случи с тялото ви, ако преспивате

от izumitelno
0 коментар 651 преглеждания

Мнозина от нас мечтаят за пълноценен нощен сън и естествено събуждане без пронизителния звук на алармата. На пръв поглед изглежда, че всичко, от което имаме нужда, е повече сън. И сякаш животът ни ще се промени веднага щом започнем да спим колкото си искаме. В действителност обаче нещата не стоят точно така. Спането може лесно да се превърне от наш приятел в наш враг, ако прекалим.

Ето някои от най-честите странични ефекти от преспиването:

Какво може да се случи с тялото ви, ако преспивате
pixabay

1. Възможно е да се чувствате изтощени през цялото време.

Доста странно звучи, но прекаленото спане няма да ви накара да се почувствате освежени и отпочинали. Точно обратното: ще изпитвате умора и нежелание да правите каквото и да е. Препоръчителната продължителност на нощния сън за възрастни е между 7 и 9 часа. Ако спите повече, мозъкът ви се замъглява и трудно ще се съсредоточите през деня.

2. Има голяма вероятност да ви докара главоболие.

Това е един от най-честите странични ефекти от преспиването. Вероятността от главоболие се увеличава още повече, ако хъркате. Изследване показва, че 60% от хъркащите се будят с главоболие.

 

3. Хроничните ви болежки се обострят.

Доста често прекаленото спане обостря хронични депресивни състояния и други състояния като болки в гърба. На всичкото отгоре, ако сте склонни към сънна апнея, е възможно да спите повее заради лошото качество на нощния сън. Всичко това, разбира се, може да утежни болежките ви.

4. Ставате раздразнителни.

 

Вместо да се чувствате щастливи и изпълнени с енергия, е по-вероятно да се събудите кисели и скапани. Да се събудиш вече уморен и да осъзнаеш, че няма да си на сто процента продуктивен през деня, е доста вбесяващо.

5. Преждевременно се състарявате.

Не само че лицето ви се състарява по-бързо, но и вашият мозък. Установено е, че мозъкът остарява на всеки 2 години. Преспиването предизвиква проблеми с паметта и концентрацията. Освен това забавя метаболизма и може да доведе до нежелано покачване на килограми. А както знаем, колкото повече остаряваме, толкова повече се забавя метаболизмът ни.

източник: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар