Home Любопитно Кринолинът – роклята, убила над 3000 жени

Кринолинът – роклята, убила над 3000 жени

от izumitelno
0 коментар 7k преглеждания

Кринолинът е идеалът за Викторианската епоха. Роклята с характерна женска пола с обръчи е била масово разпространена. Носели са я както камериерки, така и аристократки.

Уникалната рокля е била идеал на цяла една епоха. За разлика от т. нар. фартингейли и кошове кринолинът е носен от всички жени от всички социални прослойки. Те не е била признак за социално положение. В онези години това се превръща в основна тема за карикатури с камериерки, носещи кринолини, подобно на дамите, за които се грижат. Това предизвиква неодобрението на по-високата класа.

Освен сред богаташите модата скоростно се превръща в основен предмет на разискване в западните медии. Причината е, че има много проблеми, свързани с тези дрехи. Основните са размерите им и трудностите с обличането и носенето им.

През 50-те и 60-те години на XIX век в Англия над 3000 жени са загубили живота си в пожари, свързани с кринолини. Това на пръв поглед може да ви се стори невъзможно, но е самата истина.

При един от инцидентите умира 14-годишно момиче – прислужница в заможно семейство. Разказът за смъртта ѝ е поместен в местния вестник. Роклята ѝ се запалва, докато тя се опитвала да достигне няколко лъжици на рамката на камината. Девойката почива след часове наред агония следствие от сериозните изгаряния.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Един от случаите на масова смърт отнема живота на между 2 и 3 хиляди души през 1863 година. В църква в Сантяго в Чили избухва пожар. В паниката хората се блъскат и така огънят лесно се пренася от една на друга и без това лесно възпламенима кринолинова рокля на жените.

Рискът от кринолинът обаче не се ограничава в този от пожари. Някой неволно можел да настъпи роклята или по-лошото – тя да бъде защипана под колелата на каретите. Вятърът пък можел да надуе роклята и да отнесе дамата надалеч. Това налага скоростното изхвърляне на кринолина от модните линии и от всеки дамски гардероб.

инфо: sanovnik.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар