Home Любопитно Лъжи, които всички мислим за истини

Лъжи, които всички мислим за истини

от izumitelno
0 коментар 3,6K преглеждания

Повечето хора си мислят, че добре разбират причините, които определят постъпките им. Правим нещо, защото се стремим към моментно удовлетворение, или защото вярваме, че сме поели в правилната посока към по-дългосрочните си цели. Искаме да вярваме, че решенията ни се базират на внимателно претегляне на плюсовете и минусите. Това обаче е една удобна илюзия. Въпреки че можем да измислим някакво обяснение за действията си, истинските причини са под повърхността.

Надникнете, ако се осмелявате…

Лъжи, които всички мислим за истини

Една стотинка, но е по-евтино

Като изключим факта, че нещо, което струва 2,99 лв. е наистина една стотинка по-евтино от друго, което струва 3 лв., защо сме склонни да мислим, че пестим много от продукти с цени, завършващи на 99? Едното обяснение е, че тъй като четем от ляво на дясно възприемаме първото или първите числа и това веднага намалява цената на продукта в представите ни.

Второто обяснение е по-интересно. То се основава на схващането, че асоциираме определени звуци с определени форми и размери. Когато изговаряме девет, и то няколко пъти, в съзнанието ни изниква представата за нещо малко. Тази представа се прехвърля и на цената на продукта, без да го разбираме.

Третото обяснение е най-тривиалното. Свикнали сме да свързваме тези цени с намаленията.

Платил съм, харесвам го

Ако вие и ваш приятел решите да отидете на театър, но вие платите за билет повече от вашия приятел, на кого според вас постановката ще му хареса повече? Отговорът е на вас.

Дори да не харесаме нещо, след като сме дали по-голяма сума пари за него, сме склонни да започнем да се убеждаваме, че в крайна сметка то не е толкова лошо. Правим го, за да не се измъчваме от погрешния избор.

Ще те кръстя на любимата партия

 

Не е толкова изненадващо, че има връзка между имената, които родителите избират за децата си, и социалната класа, към която спадат.

Ново проучване обаче показва, че политическите възгледи също оказват влияние. Разбира се, не е задължително някой от обкръжението ви да кръсти детето си на лидера на партията, за която е гласувал на изборите, за да имате своето доказателство. Връзката между възгледите и името на отрочето си проличава и без то да се казва Борис или Сергей.

Родителите избират името на базата на това дали харесват неговото звучене или не.

Според изследването хората, които имат леви убеждения, предпочитат имена с по-меко звучене и при тях преобладават имената на момичета.

Подкрепилите някоя дясна партия, предпочитат имената, които имат по-твърдо звучене и повече съгласни. Те се стремят към нещо по-мъжествено и затова при тях имената на момчета са повече.

Оженете се, за да се прецакате заедно с нас

Двойките много обичат да натякват на необвързаните си приятели, че вече е крайно време да минат под венчилото. Правят го дори ако техният брак не е щастлив. Обяснението всъщност е много просто и логично – не искат само те да бъдат прецаканите. И това важи не само за семейния живот.

Със сигурност имате приятели и познати, които се опитват да ви убедят да си купите същата кола, да се преместите в техния квартал или да отидете на почивка там, където ходят те. Човек се чувства по-добре, когато някой друг вземе решение като неговото. Дори и грешно.

 Другата опашка е по-бърза

Истината е, че няма точен начин, по който да се изчисли скоростта, с която се движи опашката до нас. Дори ако шофирате и си мислите, че ви изпреварват много повече, отколкото вие изпреварвате.

Въпреки това със сигурност ви се е случвало да се редите на една каса в магазина и да си мислите колко бързо минават на съседната, а когато се преместите, да се чувствате прецакани. Всъщност няма значение на коя опашка сте, ако сте решили, че тревата на съседа е по-зелена, така ще я виждате дори той да няма двор.

Гениите са със странни имена

Когато оценяваме произведение на изкуството, се ръководим от един необичаен фактор – името на създателя му. И тук не става въпрос за това дали е известен или не.

Проучване показва, че хората са склонни да оценяват по-високо дадена литературна творба, ако името на автора е по-странно или необичайно.

При музиката моделът се запазва, но се прибавя и полът. Ако композиторът е мъж, очакванията са, че той ще бъде много по-креативен, отколкото би била една жена.

В изобразителното изкуство двете неща се преплитат доста странно. Художничките с необичайни имена се оценяват по-високо от тези с често срещани имена. При мъжете обаче е обратното. Странните имена се свързват с по-малко талант.

Страхът да не загубим

Планирате почивката си. Купувате си билети за пътуване до Испания и за друго до Италия. Билети до Испания ви излизат по-евтино и знаете, че там ще си изкарате по-добре. За Италия плащате повече, но искате да отидете и там. След това поглеждате календара и „О, ужас!“, датите съвпадат. Кое пътуване ще изберете?

По-голямата част от хората ще изберат пътуването до Италия, защото за него са дали повече пари. Какво като може да са убедени, че ще си изкарат по-добре в Испания.

Взимаме голяма част от решения си, като се ръководим от страха на не загубим вложеното – било то пари, време или усилия.

По-интелигентен, по-малко религиозен

Изследванията показват, че колкото по-интелигентен е човек, толкова по-малка е вероятността той да бъде религиозен. Това е така, защото интелигентните хора по-рядко са комформисти и оставят да ги ръководи разумът, а не се доверяват толкова на интуицията.

 

инфо: lifebg.net

Може да харесате още

Оставете коментар