Home Загадки Легендата за Херкулес

Легендата за Херкулес

от izumitelno
0 коментар 7,5K преглеждания

Херкулес е известен гръцки герой, който се нарича също така и Херакъл. Херкулес е името, с което е бил известен сред римляните.

Когато Херкулес трябвало да се роди, на Олимп боговете пирували. Върховният бог Зевс казал на всички богове, че в този час се ражда на земята най-великият герой и той ще има невероятна сила, ще извърши велики дела и името му ще се помни векове.

Зевс казал, че той ще е негов любим син и ще му даде власт над Гърция. Тогава Хера, ядосана, че смъртен ще има тези качества, накарала Зевс да се закълне, че който се роди точно в този момент, ще има власт над всички. В този момент две жени раждали синове – царица Алкмена и аргоската царица. Хера забавила раждането на Алкмена и Херкулес се родил втори. Първо се родило бебето на аргоската царица, което получило името Ефрисфей.

Зевс се ядосал, като разбрал за коварството на Хера, но казал, че винаги ще закриля Херкулес, тъй като той бил истинският му баща. Той му дал името Херакъл, което на гръцки означава прославен герой.

Още докато Херкулес бил бебе, Хера се опитала да го убие, като изпратила две змии в люлката му. Но бебето ги помислило за играчки, стискало ги весело в ръцете си и така ги удушило.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Произход на българите – теории и хипотези

Българите са единствените, които са побеждавали Чингис Хан и монголската империя

Кара Булгар – забравената империя на черните българи

 

По настояване на Хера Еврисфей, който станал владетел, изпращал Херкулес на подвизи, които никой смъртен не бил в състояние да извърши, като се надявал той да не се завърне жив.

Така Херкулес извършил дванадесет подвига по желание на владетеля. Първият му подвиг бил да убие Немейския лъв, а втория – да убие Лернейската хидра. Третият подвиг се състоял в това Херкулес да настигне Керинейската сърна, четвъртият – да убие еримантското диво прасе.

Легендата за Херкулес

Петият подвиг на Херкулес бил да изгони Стимфалските птици, а шестият – да изчисти Авгиевите обори. Седмият – да укроти Критския бик, а осмият – да открие конете на Диомед.

Деветият подвиг се състоял в това да намери колана на царицата на амазонките Иполита, а десетият – да отвори път към океана. Единадесетият подвиг на Херкулес е, че е откъснал златните ябълки на Хесперидите, а дванадесетият – че слиза в царството на мъртвите и побеждава Цербер.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Историята на Ханибал Барка – пълководецът, поставил Рим на колене

Какъв щеше да е светът, ако Картаген беше победил?

Битката при Кана

Най-важната битка във войната между Картаген и Римската империя

Историята на Римската Империя

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Историята на Османската империя

Волжка България или Страната на градовете

Византийската империя – възход и падение

Синовете на Кубрат

 

sanovnik.bg

Може да харесате още