Home Любопитно 7 нормални женски навика, които едно време са били срамни

7 нормални женски навика, които едно време са били срамни

от izumitelno
0 коментар 30,9K преглеждания

Викторианската епоха е била странно и интересно време. Тя е продължила от 1837г. до 1901г., а маниерите и етикетът по това време са били ужасно различни от днес, както можете да се досетите, пише edna.bg

Някои дамски действия, които намираме за съвсем невинни днес и ги правим всеки ден, са били смятани за абсолютно скандални, неприемливи и пошли.

7 нормални женски навика, които едно време са били срамни
pixabay.com

Тогава е имало доста строг контрол върху поведението на жените, а те е трябвало да спазват доста правила, за да гледат на тях с добри очи и да не се „посрамят“ пред обществото.

От правила в личната хигиена до начина, по който трябва да реагират на шеги – викторианската епоха не е било лесно време за една жена.

Ето за какво са наказвали жените тогава. Ще се изненадате, че това са неща, които днес правим напълно свободно и без да се замисляме!

1. Било е непочтено дори да се споменава дамското бельо – смятало се е, че дори споменаването на женското бельо може да предизвика нездрав интерес към интимните женски части. Когато все пак им се е налагало да говорят за бельото си, викторианските жени са казвали: „Това не са неща, за които се говори, скъпа; опитваме се да не ги споменаваме.“

2. Смятало се, че е неправилно и дори опасно да си взимаш гореща вана – в тази епоха хората не са се къпали много често, защото са смятали, че водата лишава тялото от естествените му защити, което може да доведе до психични разстройства, треска или до нещо още по-лошо. Жените са били задължени да се мият със студена вода и да се търкат с гъби, напоени с малко оцет. Те не са имали право да се насладят на гореща вана, смятало се е, че къпането с топла вода може да ги доведе до лудост или до нечисти помисли.

3. Физическата активност за жени е била неприемлива – в началото на 19-ти век се е смятало, че жените е трябвало да пазят телата си само за една специална цел – раждането на деца. Врявало се е, че физическата активност е била опасна за жените. Това всъщност се е отнасяло само за дамите със знатен произход. Жените от народа не са били пазени от физически труд, дори напротив – използвани са много повече, заради по-ниското им заплащане.

4. Да зададеш въпрос по време на разговор, се смятало за неуместно – по правилата от 19-ти век се е смятало за неприемливо жена да задава въпроси по време на разговор. Хората тогава не са били сигурни какво би могло да обиди евентуалния събеседник, така че всичко, изричано от жените, трябвало да звучи просто като изказване, а не като въпрос. Ето защо жените са казвали „Надявам се, че брат ви е добре“, вместо да питат „Как е брат ви?“.

5. Карането на колело е било смятано за нещо много мръснишко – жените, които са карали колела, са били осъждани по 2 причини. Първо, за целта им е била нужна по-удобна дреха, приличаща на мъжки панталони, а обществото не одобрявало подобни своеволия. И второ – докторите смятали, че карането на колело може да възбужда дамите, а те трябвало да бъдат с чисти и невинни помисли.

6. Било е срамно да помолиш мъж да носи чантите ти – по това време поне е било лесно да се отървеш от мъж, който ти досажда – само е трябвало да го помолиш да вземе покупките ти. Смятало се е за срамно мъж или жена да носи много пакети и торби със себе си. Знатните дами са били задължени да се разхождат из града само с букет цветя или много малка кутийка в ръце.

7. Червилото е било предназначено само за жени с нисък морал – смятало се е, че гримът е нещо вулгарно и грозно. Било е прието да носиш малко пудра, но не и нещо друго. Само актрисите и проститутките са слагали грим по онова време.

източник: edna.bg / Вяра Иванова

Може да харесате още

Оставете коментар