Home Загадки Могъществото на символите

Могъществото на символите

от izumitelno
0 коментар 1,6K преглеждания

Кръстът, пентаграмата или свастиката не само припомнят отминали епохи, но и до ден днешен са сред най-могъщите символи, познати на човечеството.

Пръстена на рибаря

1

Единствено главата на Католическата църква има правото да носи пръстена на рибаря. Редом с тиарата, пръстенът е един от основните символи на папската власт. Украшението изобразява риби и фигурата на Св. Петър, който се смята за основател на Римокатолическата църква и първи папа.

Пентаграм

2

Пентаграмът е познат като символ още от древни времена. Той символизира петте велики принципа: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел.

За ранните християни лъчите на пентаграма символизират петте рани на Исус Христос.

 В най-ранни времена пентаграмът символизира и женското начало, но съвсем скоро положителните възприятия на обърнатата звезда са забравени. Символът е включен в кампанията на Ватикана за преодоляване на езическите религии и така се превръща в запазен знак на дявола.

Христовият стълб

3

Макар и да ни е познат като християнски символ, кръстът всъщност представлява езическа реликва. В гръцките оригинали на трите най-стари Евангелия кръстът никъде не се назовава като място на Христовата гибел. Там се споменава думата „Stauros“, която в превод означава стълб.

 Кръстът и кръгът са най-старите символи, познати на човечеството. В някои култури кръстът символизира света, но подлежи и на други разнообразни интерпретации. След като през 4-ти век император Константин приема християнската вяра и я налага като религия във Византия, кръстът се превръща в официален символ.

Черният камък

4

Древният храм в Мека, Кааба, е най-свещеното място за мюсюлманите. Независимо къде се намират, за молитва вярващите винаги се обръщат по посока на Кааба, в чийто източен ъгъл е вграден Черният камък. За свещеното поклонение пред древния храм, годишно се стичат над един милион вярващи. Легендата разказва, че висшият мюсюлмански символ е остатък от метеорит.

 Произходът на Черния камък до ден днешен е загадка. Вярва се, че е паднал от небето, за да покаже на Адам и Ева къде да построят храм. Всъщност камъкът е бил почитан от арабски племена много преди възникването на исляма. Мохамед използва този факт, превръщайки го в централен елемент на учението си. Използвайки популярността му, той улеснява разпространението на проповядваната от него.

Числото на дявола

1

Числото 666 в библейски контекст винаги предизвиква тревога. Приема се, че зад него се крие нумерологичното олицетворение на Сатаната. Също така се твърди, че числото символизира Антихриста. Като Сатана в човешки образ пък бива описван римският император Нерон, гонител на християните. На иврит сумата от числените стойности на буквите на името му е 666.

Тайни кодове съществуват и се разпространяват още от Античността. Популярен е един пример с букви от латиницата. Ако приемем, че а=100, b=101, c=102… и т.н. и изчислим сбора от буквите в името Хитлер, ще получим числото… 666.

Свастиката

2

Кръстът, чиито рамене са пречупени под ъгъл 90° в посока надясно, присъства като символ в различни култури по време на цялата човешка история. Думата „свастика“ означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро. Може да се възприема и като отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет.

 Отношението към Свастиката се променя. Значението й започва да се свързва с Хитлеровата диктатура и впоследствие символът дори е забренен в редица европейски държави. В Индия обаче все още на много места се рисуват свастики: на вратите на храмовете, в жилища, върху тъканите, в които се завиват свещени текстове, както и върху погребални покрови.

Всевиждащата пирамида

3

Обект на спекулации е и някогашната американска банкнота от 1 долар. Въпреки че копюрът е бил в обръщение едва 2 години, и то още в началото на историята на САЩ, той и до днес е символ на властта в страната на неограничените възможности.

 Макар и малко известно, пирамидата всъщност е символ на масоните, които изиграват решаваща роля в извоюването на независимостта на Съединените Американски Щати от Великобритания. Историята на САЩ започва с държавен глава-масон: Джордж Вашингтон. Друг член на тайното братство, който връща обновената банкнота в обръщение, е Рузвелт. Така започва ерата на „Новия световен ред„.

Ден на бедите

4

Петък 13-ти или „черен петък“ буди тревога у много хора. Причината все още не е изяснена, макар и по въпроса да съществуват множество недоказани хипотези. Факт е, че и до ден днешен числото 13 се свързва с нещастие.

 Според нумеролозите числото 13 „страда“, защото е след 12, което символизира завършен цикъл. Има 12 месеца в годината, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-а е картата на смъртта.

Страхът от „черния петък“ стига дотам, че в много небостъргачи липсва 13-ти етаж, на някои летища писта с номер 13 не съществува, редица хотели не предлагат стая с такъв номер, а във Формула 1 няма болид с номер 13. Във Флоренция при номерирането на улиците навремето също пропускали 13-ти номер.

 Противно на всяка математическа вероятност, числото 13 се тегли най-рядко в германското Тото. Друго проучване показва, че вероятността за катастрофа в този ден е четири пъти по-голяма, отколкото в другите дни. Психолозите обясняват този факт с това, че чрез страха си хората „дърпат дявола за опашката“. Това обяснява и силата на суеверията.

Може да харесате още

Оставете коментар