Home Любопитно Легендата за цар Ирод

Легендата за цар Ирод

от izumitelno
0 коментар 20,1K преглеждания

В световната история владетелите, които са оставили името си записано завинаги, са го направили най-вече със значителните си постижения. Има обаче и такива, които са станали световно известни с чудовищните си дела. Един от тях е цар Ирод, наречен Велики, без да е заслужил това признание с делата си.

Кой е цар Ирод и с какво точно е известен? Запознайте се с легендата за цар Ирод! Според общите сведения той е бил цар на Юдея повече от три десетилетия, между 40 и 4 година преди новата ера, когато умира в Йерусалим, тоест този владетел е бил орисан от съдбата да остане в историята, защото е съвременник на Исус.

 

Легендата за цар Ирод

Произход на цар Ирод и възкачване на престола в Юдея

Според легендата за цар Ирод той е роден около 73 година преди Христа, но не произхожда от управляващата династия на Хасмонеите. Баща му Антипатър е юдеин с идумейско потело, а майка му е арабка.

Римляните успяват да завземат Юдея и назначават бащата на Ирод за прокуратор на Юдея, влиятелна длъжност с много привилегии, тъй като бащата на бъдещия владетел е лоялен към новите господари от древен Рим. Антипатър издига и сина си Ирод до висока длъжност, той става префект на Галилея. На тази длъжност Ирод се отличава като се справя с разбойниците в района и е забелязан от римския наместник на Юдея и назначен за префект на Сирия.

 

През 40 година преди Христа партите нахлуват в Сирия и Палестина и поставят на престола наследник на законната династия на Хасмонеите. По това време в Рим управлява триумвирата и по съвет на двама от тях – Октавиан Август и Марк Антоний, римският сенат обявява Ирод за юдейски цар. На провъзгласеният владетел обаче му трябват 3 години, за да отстрани съперника си и да се утвърди на престола. В следващите три десетилетия той остава приятел и съюзник на Рим, но мразен от юдейския народ.

 

Легендата за цар Ирод

Управление на цар Ирод

В началото на Ирод му е трудно да се задържи на престола, тъй като Клеопатра, за която Антоний се жени, се опитва да присъедини Юдея и Сирия към древен Египет. След битката при Акциум и смъртта на Антоний и Клеопатра тази заплаха за Ирод отпада.

Но спокойствието на царя на Юдея е смущавано от династията на Хасмонеите, които негодуват срещу него, защото го смятат за узурпатор. Ирод се жени за Мариамна, наследница на Хасмонеите, но това не успокоява страховете му.

Мнителността му е пословична и го довежда до там, че да заповяда убийството на жена си, както и на всички най-изявени представители на фамилията Хасмонеи, включително двамата му най-големи синове, които са обявени за негови наследници, а по-късно и на друг от синовете му, от една от многобройните му жени. По негова заповед са избити и над 300 негови царедворци и половината членове на Синедриона – съвета на юдейските старейшини.

 

Цар Ирод и младенците от Витлеем

Според легендата за зар Ирод той е известен най-вече с избиването на младенците във Витлеем. По време на управлението на Ирод, във Витлеем се ражда Исус Христос, Божият син. Ирод научава, че няколко влъхви пристигат в Йерусалим, за да поднесат дарове на младенеца, за който пророчество от Старият завет твърди, че е определен на бъде новият цар на Юдея. Идването на този месия според преданието трябвало да бъде възвестено от звезда, която ще освети пътя към него.

Ирод казва на мъдреците да го известят, когато намерят младенеца, за да може и той да се поклони на бъдещия цар, но влъхвите получават божествено просветление насън, което им разкрива намеренията на Ирод и след като намират Исус и му поднасят даровете си, те не се връщат при царя.

Цар Ирод нарежда да бъдат избити всички момченца под 2 -годишна възраст, родени във Витлеем и всички управлявани от него области. Между тях се е очаквало да загине и Божият син. Спасението на Исус е дело на Бог, но младенците били избити безжалостно. С това си деяние Ирод остава в историята като символ на ужасяваща жестокост.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар