Home Загадки Мистериите и легендите на Шипрок – Свещеният връх на племето Навахо

Мистериите и легендите на Шипрок – Свещеният връх на племето Навахо

от izumitelno
0 коментар 111 преглеждания

Наричан Тсе Битай или „Скалата с криле”, легендите на навахо разказват, че Шипрок е бил парче земя, което станало птица, понесла предците на навахо на гърба си. След като били транспортирани от друго място, навахо заживели върху монолита, „слизайки само, за да засяват полята си и да вземат вода”.

Мистериите и легендите на Шипрок – Свещеният връх на племето Навахо

Разположен югозападно от град Шипрок, Ню Мексико, странният „връх” Шипрок е защитена територия на племето Навахо.

Намираща се в центъра на област, населявана от древния народ Пуебло – праисторическо индианско племе, често наричано Анасази – Шипрок е наричана „скалата с криле” или „крилатата скала” благодарение на легендата за великата птица, който донесла навахо от север в настоящите им земи.

Мистериите и легендите на Шипрок – Свещеният връх на племето Навахо

Тя се издига на над 500 метра над пустинята на Ню Мексико и е герой на множество филми и романи на Запада.

Издигайки се високо над околния сух пейзаж, Шипрок отдавна е очарование не само за фотографите и изследователите, а и за всеки, който я посети.

Понастоящем тя е във фокуса на вниманието на много фотографи поради красотата си, но също така благодарение на множеството истории и легенди за нея.

Мистериите и легендите на Шипрок – Свещеният връх на племето Навахо
Сателитен изглед на Шипрок.

Тази мистериозна самотна скала се формирала преди около 27 милиона години на около 1000 метра под повърхността на Земята. Шипрок е съставена от разчупена вулканична брекчия и черни диги от вулканична скала, наричана Минит, и е ерозиралият остатък от гърлото на вулкана и вулканичната брекчия, оформена в диаметър.

С годините вулканът е еродирал, оставяйки след себе си спомен в пейзажа – странно геологично образование, високо около 460 метра, красящо околността с хипнотизиращата си красота.

Името Шипрок е дадено от колонистите заради приликата, която този зъбер имал с огромния кораб клипер от 19-ти век. Американците най-напред нарекли върха „Иглата” – име, дадено на най-високата точка от капитан Дж. Ф. МакКомб през 1860 г.

Мистериите и легендите на Шипрок – Свещеният връх на племето Навахо
Името, което навахите дали на върха, Тсе Битай – „скала с криле” или „крилатата скала”, се отнася за легендата за великата птица, която донесла навахите от север в настоящите им земи.

Според легендата на навахите тя представлява гигантска птица, която понесла предците на навахите на гърба си. Легендите разказват, че при залез слънце масивното „крилато създание” кацнало, където днес е Шипрок, като бързо се превърнало в камък.

Историите разказват как древните навахи се заселили на върха на скалата, „слизайки само, за да засяват полята си и за вода”.

Един ден обаче Шипрок бил ударен от масивна гръмотевична буря, която причинила голямо страдание и разрушение, заклещвайки жените и децата на върха без храна.

Оттогава скалата е забранена за хората, както казват старейшините на навахо, тъй като посетителите биха могли да нарушат покоя на духовете на тези, коитоп останали там. Според преданията на навахите формацията Шипрок е в региона на четирите ъгли и играе значима роля в религията, митовете и културата на навахите.

Заради обичаите на навахите изкачванията от хора са изрично забранени от 1970 г.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар