Home Вдъхновяващо На 3 април 1962 г. се ражда осеммилионният българин

На 3 април 1962 г. се ражда осеммилионният българин

от izumitelno
0 коментар 11,6K преглеждания

Някои чакат славата цял живот, други я получават по рождение. Това са обикновено височайши особи – я престолонаследници, я принцеси. Но понякога съдбата дава шанс и на простосмъртните. Емил Хаджиев е един от малцината, станали знаменитости още като бебета. Той е провъзгласен за осеммилионния българин.
Сега вече сме под седем милиона заедно с българите, живеещи в чужбина. Но преди 45 години на всеки девет минути и половина се е раждало по едно бебе и населението е нараствало с по около сто хиляди души годишно. На 1 януари 1962 г. България има 7 981 135 жители. Статистиците изчисляват, че при този прираст след около три месеца българите ще станат осем милиона.

На 3 април 1962 г. се ражда осеммилионният българин

Най-тиражният тогава вестник „Работническо дело“ на 2 април 1962 г. съобщава, че се очаква всеки момент да се роди осеммилионният българин. На 3 април вече се знае кое е знаменитото бебе: Емил Кирилов Хаджиев, появил се на бял свят в 3,14 часа през нощта на 2 април в Първа градска болница в Пловдив.

Емил тежи 3,300 кг и е дълъг 52 см. Баща му Кирил Хаджиев е майор от армията, а майка му Василка е начална учителка.„Много се радвах, когато се роди синът ми, защото след десетгодишно чакане най-после имах бебе“, споделя майката на Емил Хаджиев. Щастието на Василка Пангарова се удвоило, когато разбрала, че детето й е осеммилионният българин.

Според водената тогава статистика всеки момент населението на страната трябвало да стане 8 милиона. – Нито за миг обаче не си помислих, че това ще е моето дете.“Другите две жени в клиниката родили преди нея и когато Емил тръгнал да се появява на бял свят, лекарите вече били много уморени. „В 3,15 през нощта никой вече не мислеше за прираста на населението“, казва Василка. Чак на следващия ден след обяд в болничната стая при нея влетяла една санитарка, която й съобщила, че е станала майката на осеммилионния българин. След две минути нахлули и журналистите.

Цели 24 часа майката и бебето са снимани за медиите. После цяла година били сензацията във всички вестници и списания. Семейството получавало от цяла България купища поздравителни картички, писма и телеграми. Сред тях има поздравителни адреси и от бившия Съветски съюз. От московската агенция „Новости“ дори пожелават на бебето да стане бъдещият космонавт на България.

Интересът към семейството продължил и през следващите години, когато ги търсили за различни годишнини. Сниман е и филм за бебето, който бил прожектиран дълго време след раждането му.

Месец след появата на Емил той бил обявен за почетен гражданин на Пловдив. В общината под тепетата обаче няма съхранена документация от този период и списъкът с почетните граждани започва десет години след раждането на Емил Хаджиев.

Днес, 54 години по-късно, само най-близките приятели на Емил Хаджиев знаят, че е бил най-прочутото бебе на миналия век.

„В един пловдивски вестник преди години беше написано, че за моето раждане семейството ни е получило апартамент. Не е вярно – израснах в къща, построена от баща ми в двора на дядо ми“, казва Хаджиев.Всъщност единствена материална награда за него бил един детски велосипед на три колела, купен от пловдивския всекидневник „Отечествен глас“. По-късно си спомнят за осеммилионния българин все по-рядко.

От Съветския съюз му предложили да следва там външна търговия, но родителите му не го пуснали.

Хаджиев ги описва като принципни хора, които държали той да постигне всичко сам, без да разчита на шанса си по рождение.

Те дълго нямали деца, но малко след сина им се родила и дъщеря. Сега обаче Емил рядко се вижда със сестра си, защото от години тя е омъжена в Америка.

Баща му умира на 50, когато той е на 15. Емил завършва строително училище, в продължение на 14 години работи в полицията, като междувременно следва право.

После става следовател, а от няколко години е адвокат.……………………

През 1975-а се готвели за № 9 000 000

Населението на България става седем милиона души през 1947 г., осем през 1962 и прогнозите са предвиждали да стане девет около 1975-а. По този повод даже правили интервю с Емил Хаджиев, който бил още ученик. Властите се радвали на този растеж като свиневъди, чиито животни ударно наддават. Постоянното намаляване на раждаемостта обаче забавя прираста на населението. Въпреки всички мерки за ограничаване на абортите през 1985 г. населението все още е 8 975 000 души. След това започва да намалява и деветмилионният българин така и не се ражда. През последните две десетилетия населението на България трайно спада. От миналата година демографите отчитат малък ръст на раждаемостта. Можем да се надяваме, че ако тази тенденция се запази, в неопределено бъдеще отново може да се роди втори осеммилионен българин.

Автор: Пенчо Ковачев

Източник: Бгспомен

Може да харесате още

Оставете коментар