Home Любопитно Най-големите здравни заблуди, които приемаме за истина

Най-големите здравни заблуди, които приемаме за истина

от izumitelno
0 коментар 2,6K преглеждания

Когато става въпрос за здравето ни, се доверяваме на най-различни общоприети методи и съвети. Много от тях обаче се оказват най-обикновена заблуда. Като например вярването, че настинките се дължат на студеното време, пише „Дойче веле“.

Студеният душ калява?

Любителите на топлия душ могат да си отдъхнат. Екстремните температури със сигурност подобряват кръвоснабдяването и така в кръвта постоянно циркулират достатъчно количество защитни клетки, които блокират инфекциите. Това обаче се постига и с топъл душ. Според древното индийско учение аюрведа топлата вода дори се смята за по-ефективна.

Най-големите здравни заблуди, които приемаме за истина
pixabay.com

При болки в гърба трябва да се пазим?

Мащабно изследване на Европейския съюз показва, че движението помага на 90 процента от хората с болки в гърба. Специалистите са единодушни: обездвижването е това, което наистина вреди.

Сауна срещу хрема?

В никакъв случай! Горещината и потенето упражняват само върху здрави хора каляващо въздействие. Ако организмът се бори с инфекция, потенето в сауната само го натоварва допълнително.


Колата помага при разстройство?

По-скоро обратното. Британски лекари предупреждават – кофеинът в сладката напитка стимулира бъбреците. Те по-бързо отделят течности и така тялото се обезводнява още повече.

Плуването е добре за ставите?

Да, но само ако сте усвоили правилната техника. Лекари от висшето спортно училище в Кьолн предупреждават, че повечето любители плувци движат неправилно краката си. Това води до прекомерно натоварване на ставите. Големи натоварвания в областта на шийните прешлени пък настъпват, ако се опитвате на всяка цена да държите главата си над водата. Плувецът ще се освободи от болките, ако плува по гръб. Това е най-здравословният начин.

Тренировка срещу мускулна треска?

Не съвсем. Нови спортномедицински изследвания разкриват, че мускулната треска е последица от пренатоварване. При преумора се появяват леки наранявания на мускулната тъкан. Тези наранявания впоследствие се възпаляват и всяка следваща тренировка би забавила възстановяването на мускулите.

От шоколад излизат пъпки?

Успокоение за всички лакомници! Още през 60-те години на миналия век изследване сред американски студенти показва: няма зависимост между какаовите продукти и проблемната кожа. Хормонални несъответствия и генетични фактори причиняват свръхпродукцията на мастните жлези, чийто резултат са пъпките.

Студеното време е виновно за настинките?

Това не е съвсем така. Причинители на настинките са всъщност бактериите. През студения сезон хората прекарват повечето време в затоплени помещения, където рядко са сами – а това улеснява разпространението на бактериите. Друга причина за честите настинки през зимата са уредите за отопление, които изсушават въздуха в помещенията. Така носната лигавица става лесна плячка за бактериите и вирусите.

инфо: http://www.dnes.bg/

Може да харесате още

Оставете коментар