Home Любопитно Най-смъртоносните войни в човешката история

Най-смъртоносните войни в човешката история

от izumitelno
0 коментар 5,4K преглеждания

Войната е стара, колкото и самото човечество. Най-старите сведения за подобни конфликти са отпреди 14 хиляди години. Доказано е, че от неолита досега винаги са се водили сражения в една или друга част на Земята. От малки племенни междуособици до световни войни, винаги наред с военните страда и цивилното население, което става жертва освен на преките сражения и на епидемии, болести, глад, зверства, геноциди и т.н. Представяме ви най-смъртоносните войни в човешката история.

Най-смъртоносните войни в човешката история
снимката е с илюстративна цел
 

Дунганското въстание (жертви между 8 милиона и 20.8 милиона)

Шест от десетте най-смъртоносни войни в историята са се разиграли в Китай. Първата такава е така нареченото Дунганско въстание. Конфликът се разразил между мюсюлманската етническа група Хуей в източен Китай и китайското население в тази част на страната. Поводът бил спор за ценообразуване на бамбукови пръти.

Покоряването на Америка (жертви между 12 милиона и 130 милиона)

От стъпването на Колумб в Америка през 1492 година до сломяването на последната съпротива на коренното население през 1691 година и на двата континента текат непрекъснати сражения, които отнемат живота на огромен брой хора.

 

Лушанското въстание (жертви между 13 милиона и 36 милиона)

Този конфликт ни връща отново в Китай. Въстанието избухва през 752 година срещу династията Танг. Загиват нечуван брой за онова време. Опустошенията са толкова големи, че Китай не успява да се възстанови в следващите 300 години.

Първата световна война (жертви 18 милиона)

Причините за избухването на първия световен конфликт са добре известни. Факт е, че след него светът коренно се променя.

Тайпинско въстание (жертви между 20 милиона и 30 милиона)

 

Тайпинското въстание (1850 – 1864) е селска война в Китай против манджурското управление на империята Цин и цели създаването на независима държава в южната част на страната.

Манджурското завоевание на Китай (жертви 25 милиона)

Известен и като войната на Цин срещу династията Мин, този кървав конфликт в средата на 17 век отнема живота на 25 милиона китайци.

 

Втора китайско-японска война (жертви между 25 милиона и 30 милиона)

Година преди избухването на Втората световна война Япония напада Китай. Умират около 25 милиона цивилни и 4 милиона военни.

Войната на трите кралства (жертви между 36 милиона и 40 милиона)

Отново в Китай, тази война избухва през 220 и продължава цели 60 години. Тя се води за един от най-кървавите периоди в историята на азиатската страна.

Монголското завоевание (жертви между 40 милиона и 70 милиона)

Започналото от Чингис хан завоевание на света унищожава цели градове, държави, култури и народи. Започнало през 13 век, последствията от него можели да бъдат видени до началото на 20 век.

Втората световна война (жертви между 65 милиона и 80 милиона)

Втората световна война е безспорно най-кървавият конфликт в човешката история. Зверствата и ужасите, разиграли се между 1939 и 1945 година, дават урок, който хората трябва да помнят винаги.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар