Home Любопитно Най-странните факти във физиката

Най-странните факти във физиката

от izumitelno
0 коментар 413 преглеждания

Физиката е странна. Къде другаде ще прочетете за котката на Шрьодингер, която може хем да е мъртва, хем да е жива? Или пък че времето се променя в зависимост от това колко бързо се движите? Съществуват обаче още по-необикновени неща. Предлагаме ви десет от най-странните факти във физиката, пише obekti.bg.

Най-странните факти във физиката

Ако Слънцето бе направено от банани, то щеше да бъде също толкова горещо.

Черните дупки не са черни.

Без съмнение – те са тъмни, но в никакъв случай черни. Дори излъчват светлина в целия спектър, включително видимия. Тази тяхна радиация е кръстена „лъчение на Хокинг” на името на легендарния (и смятан за един от малкото живи гении) физик и математик Стивън Хокинг, който пръв отбелязва нейното съществуване.

Колкото по-бързо се движите, толкова по-тежки ставате.

Напук на всички диетолози, когато тичате, тялото ви става по-тежко. Спокойно – не завинаги. Само за един кратък миг. Според теорията на относителността съществува еквивалентност между енергията и масата. Разбира се, при нас, човешките същества, това натрупване на маса е изключително малко и дори и най-бързите бегачи не стават чувствително тежки. Но все пак го има.

Цялата материя, съставляваща човешката раса, може да се побере в захарно кубче.

Знаете ли, че атомите се състоят предимно от празно пространство? Ако трябва да сме максимално коректни – то е точно 99,9999999999999% от тях самите. Ако съберете всички атоми на едно място и унищожите празното пространство в тях – с други думи, ги компресирате до размера на едно обикновено захарно кубче, тяхната маса ще стане 5 млрд тона. Почти 10 пъти повече от тежестта на всички живи човешки същества на планетата. За сравнение – същия процес можем да открием и в неутронните звезди, които избухват в свръхнови.

Автор: Александра Божидарова

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар