Home Любопитно Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват

Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват

от izumitelno
0 коментар 1,3K преглеждания

Популисткото разбиране за интроверт подразбира скромен, необщителен човек, който предпочита самия себе си пред весела компания. Това може да се случва по различни причини, но мнозина виждат в него само едно – интровертът се чувства по-комфортно сам, защото само себе си всъщност харесва.

Но не е точно така. Неотдавнашни изследвания са показали, че самовлюбването на интроверта се превръща постепенно в нова психоза – скрит нарцисизъм. А нея вече психолозите настойчиво съветват да се лекува, тъй като нарцистичната личност има всички шансове да сведе целия си живот единствено в постоянен самоанализ.

Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват
pixabay.com

Тук са събрани основните отличия на интроверта от нарциса, за да стане ясно кога странностите на характера прерастват в истински проблем.

Границата на саморефлексията

Как мислите, в какъв момент саморефлексията пресича чертата, зад която се крие черната дупка на безкрайните мисли за собствената персона?

Както станало ясно неотдавна – тази линия се намира между популисткото разбиране на интроверсията и психологическата характеристика, наречена скрит нарцисизъм.

Гледат ме

Скритият нарцисист, влизайки в стая, пълна с хора, чувства как погледите се съсредоточават върху него. Най-често съзнанието на нарцисиста ги тълкува превратно като враждебни или неодобрителни. Истинският интроверт по-скоро също ще забележи погледите, но няма да мисли през остатъка от вечерта само за тях.

Нарцистичният индивид обаче е зациклен само върху себе си и възприема всички действия на околните изключително през призмата на собствената си личност. Интровертът запазва по-адекватна оценка за действителността.

Тъмната страна

Популяризаторът на психологията д-р Чик Романски нарича тайния нарцисизъм „тъмната страна на интроверта“. Както впрочем и много негови колеги, смятащи нарцисизма за прогресираща болест, която трябва да се лекува колкото се може по-скоро.

Открийте разликите

Още през 30-те години на миналия век започнали да разделят интровертите от скритите нарцисисти. Докторът по психология Скот Бари Кауфман пък е написал изчерпателен доклад, публикуван в професионалното списание на Калифорнийския университет. „Двете лица на нарцисизма“ са станали нов клон в развитието на психологията – лекарите за първи път разбрали как особеностите на характера могат да мутират в доста неприятна болест.

Самовлюбване от страх

Днес психолозите смятат, че всички самовлюбени хора се явяват много уязвими независимо от външния им изглед. Нарцистичният тип личност тласка човека към постъпки, които просто не могат да бъдат обяснени логично.

Опитвайки се да се защитят от външния свят, скритите нарцисисти хвърлят всички усилия за поддържане на външния си облик – и не оставят нищо за истинско развитие. Подсъзнателните страхове разклащат и без това нестабилната психика на човека, превръщайки го в истински невротик.

инфо: interest.actualno.com

Може да харесате още

Оставете коментар