Home Любопитно Едипов комплекс: Защо мъжете търсят жена като майка си?

Едипов комплекс: Защо мъжете търсят жена като майка си?

от izumitelno
0 коментар 890 преглеждания

Ако един мъж непрекъснато упреква съпругата си, че ястията ѝ не са толкова вкусни като тези на майка му или че не може да поддържа дома толкова чист, както майка му, то този мъж има несъзнателен Едипов комплекс.

Тези мъже все още идеализират образа на майката и търсят партньорка, която да прилича на нея. В действителност обаче този образ е дело на детското им въображение и трудно ще го намерят в реалността. Водени от този комплекс, мъжете никога не намират щастие в любовта и търпят непрекъснати разочарования.

Едипов комплекс: Защо мъжете търсят жена като майка си?

Името на определението идва от древногръцкия цар Едип, който според митологията убива баща си Лай и се жени за майка си Йокаста, от която има 4 деца. Едип не е знаел, че това са истинските му родители и когато разбира истината, се ослепява.

Подобни древногръцки страсти се събужда и в главата на момченцата около 2-годишна възраст и ако към тях бъде подходено внимателно, те ще отшумят около 6-годишна възраст.

Важна тук е позицията на майката, която не бива да засилва съперничеството между бащата и сина, а да подчертава приликите помежду им и да показва, че ги обича еднакво.

Но ако майката е авторитарна, потиска съпруга си и издига сина си на пиедестал, Едиповият комплекс никога няма да се преодолее и момченцето ще вижда баща си като излишен.

Дори като възрастен човек този мъж ще изпитва несъзнателно влечение към майка си и ще се държи лошо с баща си. Неговата мечта е да намери жена, която точно да прилича на майка му, но в голяма част от случаите тази задача е невъзможна.

Привързаността към родителите може да е много болезнена и да е причина за невроза. И затова, ако 5-годишният ви син идва нощем в спалнята и се опитва да изгони баща си, трябва да се обърнете за консултация към психолог.

 

инфо: ezine.bg

Може да харесате още

Оставете коментар