Home Загадки Нова историческа загадка: учените изследвали ДНК на останките в „Езерото на скелетите“

Нова историческа загадка: учените изследвали ДНК на останките в „Езерото на скелетите“

от izumitelno
0 коментар 11,7K преглеждания

В Хималаите има ледниково езеро Роопкунд, което съдържа огромен брой човешки останки. Местното население го нарича „скелетното езеро“. Все още обаче не е ясно кои са тези хора, откъде са дошли и откъде и как са умрели, пише Esoreiter.ru
Група генетици от различни страни, извършила анализ на останките в целия геном, установила, че някои от тях принадлежат на хора от други региони, най-вероятно на поклонници.

Нова историческа загадка: учените изследвали ДНК на останките в "Езерото на скелетите"

Проучванията показват, че някои фрагменти принадлежат на хора, които са живели в райони, разположени далеч от езерото, и те се озовават в езерото през различни времеви интервали. Тоест хората загиват не наведнъж, а с разлика от около 1000 години. Учените откриха също, че всички тези хора са здрави на възраст 35-40 години, което само добави още повече въпроси.

По-голямата част от костите принадлежи на индийци. След това – жителите на Гърция, Крит и Югоизточна Азия. Най-много въпроси имат учените към останките , които датират между 8 и 10 век пр.н.е. В езерото и има по-модерни фрагменти – 19-20 век.

Изследователите предположиха, че може да са поклонници, които отиват в храма на Нанда Деви, но не е ясно защо сред мъртвите има хора от Средиземноморието. Малко вероятно е те да са знаели за този храм .

Изследователите се надяват, че някаква информация може да се съхранява в местните архиви, които хвърлят светлина върху минали събития.

Източник: Виа Понтика

Може да харесате още

Оставете коментар