Home Любопитно Няколко любопитни факта за река Дунав

Няколко любопитни факта за река Дунав

от izumitelno
0 коментар 11,9K преглеждания

На 29 юни държавите по поречието на Дунав отбелязват Международния Ден на река Дунав, който цели да привлече общественото внимание към значението на реката за регионите и устойчивото използване на водите ѝ.

Именно на тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за опазване на река Дунав. А през 2004 г., по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път 29 юни се организира кампания „Ден на Дунав“.

Като символ на подкрепа в страните по поречието на Дунав всяка година на много места в Стария континент се организират множество фестивали, конкурси и инициативи за опазването на реката.

Днес, ви предлагаме да се гмурнем надълбоко и да обърнем внимание на 10 любопитни факта за река Дунав.

1. Втора в Европа

Река Дунав е втората по дължина река в Европа, след Волга. Извира от платото Баар в планината Шварцвалд, Германия.

 

2. Воден басейн

Реката е дълга 2 852 км, а нейния водосборен басейн е 802 266 km². Дълбочината на Дунав на места е повече от 30 метра. През месеците май и юни реката има най-голямо пълноводие.

3. Свързва 10 държави

 

Няколко любопитни факта за река Дунав
Унгария, Будапеща – pixabay

Дунав тече през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море.

 

Няколко любопитни факта за река Дунав
Братислава, Словакия – pixabay

4. Завършва с три ръкава

При вливането си в Черно море Дунав се разделя на три ръкава – Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният – Килийският ръкав, е граница между Румъния и Украйна. Средният ръкав — Сулинският, е най-пълноводният и най-дълбокият. Между Килийския и Георгиевския ръкав има площ 4340 km².

 

5. Четирите столици

Дунав преминава и през цели четири столици. Това са Виена, Братислава, Будапеща, Белград. Точно заради това тя винаги е била важен търговски път, който свързвал Черноморието и Централна Европа.

6. Една от най-застрашените реки

Дунав е включена в списъка на най-застрашените реки в света, изготвен за Световния ден на водата през 2007 г.

7. Островите в Дунав

В река Дунав има 120 малки наносни острова, 70 от тях са български. Най-големи са: Житния остров (дълъг 100 км и широк 25 км) – в Словакия, Маргит и Чепел – в Унгария, и Персин (42 кв. км) – в България.

8. Най-големият пролом в Европа

Дунавският пролом Железни врата, между Сърбия и Румъния, е най-големият пролом в Европа (132 км). Най-тясната част на пролома е широка само 150 м, но точно тук Дунав достига най-голямата си дълбочина – 50 м.

Няколко любопитни факта за река Дунав
Дунавският пролом Железни врата, Сърбия – pixabay

9. Огромно природно богатство

Биоразнообразието на река Дунав може да се сравнява с това в Австралия на Големия бариерен риф. По делтата на реката Дунавската биосферна администрация отчита, че има повече от 5000 отделни вида животни и растения по поречието. Освен това на Дунав е най-голямото количество тръстика в целия свят. Тъй като река Дунав е на кръстопътя между централна и източна Европа, това я прави търсено и предпочитано място за обитание сред дивите животни и птици.

10. Дунав и културата

Първите данни за водния път на Дунав са описани подробно в литературата още от древността. Най-ранните достоверни сведения за Дунав се съдържат в съчиненията на древногръцкия историк Херодот от 5 век пр.н.е. В литовските народни песни Дунав се споменава по-често, отколкото най-дългата литовска река Неман. В поредицата „Стар Трек“ има клас малки космически кораби, наречен „Дунав“, използван от Звездния флот на Федерацията, най-вече в епизодите на „Стар Трек: Космическа станция 9“.

инфо: 10te.bg / ДАНИЕЛ МИХАЙЛОВ

Може да харесате още

Оставете коментар