Home Любопитно Още никой не е разгадал фокусите на Хари Худини

Още никой не е разгадал фокусите на Хари Худини

от izumitelno
0 коментар 2,2K преглеждания

Хари Худини е признат за най-великия илюзионист на 20 век, а мнозина са вярвали, че общува с духове и номерата му са дело на нечестива магия. Истините за него обаче остават в мъгла, тъй като както на сцената, така и в живота Худини е бил непоправим лъжец.

Голяма част от триковете на илюзиониста остават неразгадани и до днес, като съществува легендата, че хората, опитали се да ги повторят, са заплатили с живота си.

Хари Худини

Най-знаменитият фокус на Худини е направен на 26 август 1907 година, когато, окован във вериги, е спуснат под вода и успява да изплува на повърхността след 57 секунди.

Познавачите на илюзията твърдят, че това е добре премислен трик, който се реализира с помощта на т.нар. водна камера. Все пак остават редица въпроси около точното изпълняване на фокуса.

Худини е успявал да се измъкне от заключени кутии, да се освободи от усмирителна риза, да избяга от тройно заключена затворническа килия и да преминава през кирпичени стени.
Макар че много от конкурентите му твърдят, че са разгадали тайните му, до днес никой не е успявал да повтори номерата на великия фокусник.

Самата личност на Худини също е доста загадъчна. За произхода му се знае малко. Истинското му име е Ерик Вайс и е бил евреин, макар че многократно е твърдял, че е американец.

 

Знае се също, че от малък се е интересувал от ключалки и всякакви заключващи се механизми. Заключвал се е сам и е правил опити да се освободи.

Първият си фокус пред публика прави в полицейския участък в Чикаго. За представлението пристигат журналисти и репортери, защото Худини твърдял, че може да избяга от затворническа килия, дори и да е с белезници. И за огромна изненада успява да изпълни точно това, което е казал.

По-късно повтаря илюзията в няколко затвори в САЩ и Европа и дори в Петропавловската област, за която се смятало, че никой не можело да се измъкне незабелязано.

С времето Худини усложнявал фокусите си – влизане и излизане от бидон с вода, завързване не само с катинари, а и с тежести и вериги. Фокусите му обаче го направили световноизвестен и където и да пристигнел, предизвиквал фурор.

 

Още никой не е разгадал фокусите на Хари Худини

Смята се, че легендарните му умения се дължат на комбинация между остър интелект и отлична физика. Худини познавал всички видове катинари, ключалки и брави. Можел да отключва белезници, като ги почуква на правилното място.

Освен това Худини е поддържал тялото си в отлична форма. Редовно е правел упражнения, за да оформи мускулите си, така че да разчита и на тялото си, а не само на ловкия ум при фокусите.

За номерата, в които преминавал през стени, се смята, че използвал таен канал, чрез който можел за няколко секунди да минава от едната през другата страна.

Какви са обаче истините зад илюзиите на Худини така и не става ясно. Приживе той е обещавал, че ще разкрие триковете в завещанието си, но когато наследниците му го отварят, не откриват и дума за неговите емблематични фокуси, а журналистите го определят като последния номер на великия магьосник към публиката.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар