Home Вдъхновяващо Писането на ръка на хартия води до подобряване на паметта

Писането на ръка на хартия води до подобряване на паметта

от izumitelno
0 коментар 155 преглеждания

Проучване на екип от Института за индустриални науки към Токийският университет сочи, че писането на хартия води до по-висока мозъчна активност при запомняне на информацията час по-късно, отколкото ако се ползва таблет или смартфон. Уникалната, сложна, пространствена и тактилна информация, свързана с писането на ръка на хартия, води до подобряване на паметта.

Писането на ръка на хартия води до подобряване на паметта

„Всъщност хартията е по-полезна в сравнение с електронните документи, тъй като тя съдържа повече от тази единствена по рода си информация за по-силно активиране на паметта“, казва професор Кунийоши Л. Сакай, невролог в Токийския университет. Противно на общоприетото схващане, че електронните джаджи повишават ефективността, доброволците, които са използвали хартия, са изпълнили задачата за водене на бележки с около 25% по-бързо от тези, които са използвали таблети или смартфони.

 Хартиените тетрадки и бележници съдържат по-сложна пространствена информация от дигиталната хартия. Физическата хартия притежава осезаема устойчивост, неправилни щрихи и неравна форма (ъгли, които се прегъват, например). „Страницата“ на цифровите устройства е еднородна, няма фиксирана позиция при превъртане и изчезва, когато затворите приложението. „Нашето послание за вкъщи е да използваме хартиени тетрадки за информация, която трябва да научим или запомним“, каза Сакай.

 В експеримента 48 доброволци на възраст между 18 и 29 години, чели измислен разговор между герои, обсъждащи плановете си за два месеца напред. Участващите в експеримента трябвало да си водят записки за разговора, и да запомнят какви срещи и събития предстоят на главните герои приблизително по дни и часове. Разделени били на три групи – такива, които записвали информацията, която трябва да бъде запомнена, на ръка и такива, които ползвали таблети и смартфони. Мозъците на участниците били сканирани за определяне на активност, вълни и увеличен кръвен поток.

 След един час доброволците, които използвали хартиен носител с данни, попълнили графика на измислените герои за около 11 минути. На потребителите на таблети възпроизвеждането на информацията им отнело 14 минути, а на смартфони – около 16 минути.

 При доброволците, използвали хартия, е зафиксирана по-висока мозъчна активност в области, свързани с езика, въображаемата визуализация и в хипокампуса – област, за която е известно, че е важна за паметта и навигацията. Изследователите казват, че активирането на хипокампуса показва, че аналоговите методи съдържат по-богати пространствени детайли, които могат да бъдат припомнени и навигирани в окото на ума. Според учените персонализирането на цифрови документи (подчертаване, ограждането в кръгове, рисуване на стрелки, възклицателни знаци и бележки в полетата) може да имитира пространствено обогатяване в аналогов стил, а това подобрява паметта.

 

 „За изкуство, композиране на музика или други творчески произведения бих препоръчал използването на хартия вместо цифрови методи“ каза Сакай.

 

Източник: www.spisanie8.bg

Може да харесате още

Оставете коментар