Home Любопитно Най-недостъпните манастири в света

Най-недостъпните манастири в света

от izumitelno
0 коментар 5,5K преглеждания

Манастирите обикновено са разположени в отдалечени места, далеч от бъркотията на големите и малките градове. Идеята е само най-запалените последователи да стигат до тези свети места, а и така монасите се чувстват по-близо до Бога в мир и самота.

Днес обаче много от недостъпните манастири са туристически атракции и в полза на туристите са били добавени въжени линии и стълби. Добре е да имате здрави крака, ако имате намерение да посетите някой от тях. Следващите пет манастира са най-недостъпните в света:

Манастирите на Метеора, Гърция

Най-недостъпните манастири в света

Метеора ( на гръцки „увиснал във въздуха“ или „в небето над“) е група от шест манастира и един от най-големите и най-важни комплекси от източно-православни манастири в Гърция.

Те се издигат на 400 м над долината Пенеас и малкото градче Каламбака в тесалийската равнина.

По време на политическа нестабилност през 14 век манастирите са били построени на най-недостъпните върхове. До края на 15 век са завършени 24 от тях, като са продължили да се развиват до 17 век.

Най-недостъпните манастири в света

Днес само четири манастири – Aghios Stephanos, Aghia Trias,Varlaam и Meteoron – все още са обитавани от религиозни общности.

Достъпът до манастирите първоначално е бил умишлено затруднен, което налагало да се използват дълги въжени стълби или големи мрежи, използвани за изтеглянето на стоки и хора.

По-късно въжетата са заменени, а в скалата са изсечени стъпала, комплексът достъпен чрез мост от близкото плато.

Taung Kalat, Бирма

Най-недостъпните манастири в света

Манастирът Таунг Kalat се намира на върха на вулканично образование, който се издига на 737 м височина в центъра на Бирма (Мианмар), на около 50 км югоизточно от Баган, в близост до угасналия вулкан Mount Popa.

Манастирът е достъпен, ако изкачите 777 стъпала, след които се открива великолепна гледка. Огромната калдера, широка 610 метра и дълбока 914 метра, способства планината да приема различни форми – в зависимост от посоката, от която я погледнете.

Многото маймуни макак, които живеят в района, са се превърнали в туристическата атракция на манастира.

Taktsang Palphug, Бутан

Най-недостъпните манастири в света

Манастирът Taktshang, известен също като The Tiger’s Nest, се намира на стръмна скала на около 900 метра над долината Паро в Бутан. Склонове са много стръмни – почти отвесни – и манастирските сгради са построени в скалата.

Комплексът е достъпен от няколко посоки, като единият път е пъстро украсен с молитвени знаменца. През дните, в които облаци обгръщат манастира, те му придават зловещо чувство на отдалеченост.

Sümela, Турция

Най-недостъпните манастири в света

Манастирът е построен в скалите на долината Алтмедере в Турция. На височина от около 1200 м той е основна туристическа атракция на национален парк „Алтмедере“.

Манастирът е основан през 386 пр. н. е. по време на царуването на император Теодосий I. Легендата разказва, че двама свещеници са го създали, след като открили чудотворна икона на Света Богородица в една пещера в планината.

По време на дългата си история манастирът е разрушаван няколко пъти и е възстановен от различни императори. Той добива сегашния си вид през 13 век, след като набира известност по време на царуването на Алексий III.

Манастирът е изоставен след Първата световна война. Той е празен в продължение на десетилетия, преди да бъде частично възстановен и превърнат в музей.

Hanging Monastery, Китай

Най-недостъпните манастири в света

Hanging Monastery или Hanging Temple се намира в един каньон в подножието на планина Хенг в провинция Шанси, Китай. Храмът е построен в скалите на около 75 метър над земята в скрит в скалите коридор и подпрян от дървени греди, забити в планината.

Над 40 зали, кабинети и павилиони в рамките на площ от 152.5 кв. м са свързани помежду си с коридори, мостове и пътеки. Те са равномерно разпределени и добре балансирани на височина.

В храма се намират повече от 80 бронзови, чугунени, глинени и дървени статуи, произхождащи от различни династии.

Храмът е построен, за да се избегне потоп и използване планината като защита от дъжд, сняг и слънце. Днес той е една от основните туристически атракции и исторически обекти в района.

Може да харесате още

Оставете коментар