Home Любопитно Праисторическите ленивци прокопавали огромни дупки – тунели /видео/

Праисторическите ленивци прокопавали огромни дупки – тунели /видео/

от izumitelno
0 коментар 197 преглеждания

Гигантски бозайник, живял преди 10 000 години в Бразилия е прокопавал гигантски тунели, наречени палеотунели (paleoburrows). За целта използвал огромните си нокти.

През 2000 г. Хайнрих Франк, професор по геология във Федерален институт на бразилския щат Рио Гранде до Сул, влиза в мистериозен тунел, открит на строителна площадка в Ново Хамбурго, Бразилия. Той си задава въпроса що за животно би могло да го е направил. А трябва да е било животно, тъй като изкопът никак не прилича на геоложка формация.

„В света няма геоложки процес, който да създава дълги тунели с кръгло или елипсовидно напречно сечение, които се разклоняват, издигат и снишават, със следи от нокти по стените“, каза Франк пред Discover.

Праисторическите ленивци прокопавали огромни дупки - тунели /видео/

В крайна сметка, професорът успява да идентифицира мистериозното животно, което е извършило колосалната изкопна работа, не само на тунела в Ново Хамбурго, но и на хиляди други в Бразилия. Днес вече са известни повече от 1500 само в щата Рио Гранде до Сул, и още стотици други в Санта Катарина.

Много от тунелите се простират на стотици метри и имат множество разклонения. Най-големият е дълъг 610 м, висок е 2 м и е широк до 1,5 м.

„В тези дупки имаш чувството, че някакво същество дебне след следващия завой – ето как се чувства човек в бърлогата на праисторическо животно“, каква Франк.

 

Палеотунелите са изкопани от изчезналия гигантски земен ленивец (Megatherium Americanum) – вторият по големина праисторически сухоземен бозайник след мамута.

Научното му име Megatherium Americanum означава „голям звяр от Америка“. И наистина, бозайникът е имал внушителни размери: достигал е дължина до 4,6 м и тегло до 4000 кг.

 

Праисторическите ленивци прокопавали огромни дупки - тунели /видео/

През 1787 г. Мануел Торес открива в Аржентина първите вкаменелости на Megatherium. Той изпраща ценните останки на музея Nacional de Ciencias в Мадрид, където оригиналният скелет е изложен за посетители и днес.

През 1796 г. сравнителният анатом Жорж Кювие установява, че Megatherium е ленивец. Първоначално той смята, че животното използва огромните си нокти, за да се катери по дървета, както правят съвременните ленивци, но по-късно променя хипотезата си. Видът е водел подземен начин на живот, като използвал огромните си нокти за прокопаването на тунели.

И тези нокти са служели само за това, защото Megatherium Americanum е вегетарианец. Констатацията е потвърдена чрез химически анализ на зъби от вкаменелости. Но това означава, че той е бил и по-лесна мишена за хората.

Хората и гигантските ленивци се засичат във времето, за което свидетелстват белезите от разрези по фосили на Megatherium. Изглежда видът е бил част от менюто на предците ни и това може да е допринесло за изчезването му.

 

 

инфо: nationalgeographic.bg

Може да харесате още

Оставете коментар