Home Вдъхновяващо Археологическа находка в Белоградчик преобръща световната история

Археологическа находка в Белоградчик преобръща световната история

от izumitelno
1 коментар 27,9K преглеждания

Вече 17 години продължава системното проучване от българо-френски екип археолози на пещерата Козарника край Белоградчик. През този период са открити и разработвани 18 културни пласта и 16 археологически хоризонта! В най-долните пластове са открити сензационни находки, свидетелстващи за човешко присъствие отпреди 1.4 – 1.6 милиона години!

Още през далечната 1933 година българският археолог Рафаел Попов е намерил в пещерата зъб на древен представител на семейството Homo Erectus, предшественик на Homo Sapiens, както и животински кости, по които са били направени преднамерено множество резки.

60 години по-късно, при разкопките в пещерата са открити примитивни кремъчни сечива, както и кости от носорог, мамут и див кон, които са били обект на ловуване за обитаващите тези места първобитни хора. Освен това са открити и кости от архаични хищници като: пещерна мечка, саблезъб тигър, различни видове хиени и пантери – животни, за които доскоро се приемаше, че не са обитавали територията на днешна Югоизточна Европа! Всичко това с основание поставя под съмнение възприеманата доскоро теория, че праисторическите европейци са преминали преди 400 – 800 хиляди години – от Африка към Европа – минавайки през Гибралтарския провлак, свързващ по онова време двата континента!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Търсят произхода на човечеството в България

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи 

Находките в пещерата Козарника позволяват да се изгради една съвършено нова теория, а именно, че европейският континент е бил заселван при миграцията на клон от пра човеците (вид вероятно близък до „хомо еректус) – в посока север – североизток, и то именно през Балканите!

Археологическа находка в Белоградчик преобръща световната история

Любопитно: Човечеството се зародило в Източна и Централна Африка. Тук в периода преди 5-1 милиона години живял най-ранния, известен на учените хоминид – австралопитекът(т.е. южна маймуна). С течение на времето австралопитекът еволюирал в няколко различни типа – хомо хабилис (сръчен човек) и хомо еректус (изправен човек). Преди 1.7 милиона години прачовеците започнали да се разселватпрез Мала Азия в Кавказ и Южна Азия. Откритията в Козарника доказват, че разклонение от тези групи е тръгнало на север-североизток и е минало през Балканите, откъдето постепенно е заселило цяла Европа.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Синовете на Кубрат

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Волжка България или Страната на градовете

Племето Авари и връзката им с българската история

Хан Кубер – братът на хан Аспарух, който побеждава аварите 6 пъти и създава Куберова България

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите  

Второто българско царство – история, възход и падение

Първото българско царство – история, възход и падение

Произходът на името „България“

Може да харесате още

1 коментар

Христо 03.07.2019 - 05:25

Мога да предложа и друга хипотеза, а именно не през Кавказ е преминала една от групите, а от тук през Босфора, който тога са не е съществувал.

Оставете коментар