Home Загадки Преди 12 000 години мистериозна култура построила първия храм на Земята

Преди 12 000 години мистериозна култура построила първия храм на Земята

от izumitelno
0 коментар 12,9K преглеждания

На 760 метра надморска височина на върха на планински рид в югоизточна Анадола, Турция, на около 15 километра североизточно от градчето Шанлъурфа, се намират спиращите дъха руини на Гьобекли Тепе – неолитно светилище, построено преди около 12 000 години от мистериозен народ.

Преди 12 000 години мистериозна култура построила първия храм на Земята

Това древно място било намерено случайно, когато стар кюрдски овчар на име Савак Йилдиз открил руините през октомври 1994 г. Според разказите, Савак Йилдиз забелязал нещо да се подава от земята и докато изчетквал праха, за да разкрие мистериозния обект, се натъкнал на голям камък с продълговата форма. Той изобщо не предполагал, че е открил отдавна изгубено светилище, построено преди хиляди години.

По-късно същата година новината стига до археолога Клаус Шмидт от Германския археологически институт, който отпътува и накрая инспектира мястото, скоро осъзнавайки, че то имало неолитен произход.

Преди 12 000 години мистериозна култура построила първия храм на Земята

Някои нарекли откритието на Гьобекли тепе откритието на века. Сега знаем, че древният обект е на около 12 000 години, бил е построен от неизвестно население и най-вероятно е бил заровен от строителите си. Археологическите изследвания показват, че древното място е с около 7 000 години по-старо Плодородния полумесец в Месопотамия, който отдавна е обявен за люлка на цивилизацията.

Възрастта на Гьобекли тепе е от огромно значение. Археолозите твърдо вярват, че е то е с няколко хиляди години по-старо от Стоунхендж и Хеопсовата пирамида в Гиза.

За да добием представа за важността му, ако погледнем библейското предание, светът започнал през 4000 г.пр.Хр., а имаме монумент, който е бил построен преди над 12 000 години. Това сочи не само към факта, че преди 12 000 години на Земята съществували напреднали цивилизации, но и че са били способни да издигнат някои от най-впечатляващите структури на повърхността на планетата.

Преди 12 000 години мистериозна култура построила първия храм на Земята

При Гьобекли тепе имаме историческо доказателство, което противоречи на нормалното ни разбиране за еволюцията на цивилизацията и следователно на човечеството такова, каквото го познаваме.

Само че това, което е още по-удивително, е че след повече от 20 години разкопки и проучвания археолозите, изследващи древното място, не могат да намерят и едно каменоделно сечиво.

Това ни кара да се чудим как може да се създадат масивни, шестметрови, перфектно изваяни колони, които са на 12 000 години, и да няма никакви следи какви сечива са били използвани, за да се постигне това?

Строителите на Гьобекли тепе създали творение на изкуството в камък. На мястото намираме изображения на създания, като броненосци, глигани и гъски – животни, които не са присъщи за региона.

Преди 12 000 години мистериозна култура построила първия храм на Земята

Интересното е, че на по-малко от 560 километра от Гьобекли тепе е мястото, което много библейски изследователи вярват е, че покойното място на Ноевия ковчег, тъй че гравюрите на животни от Гьобекли тепе предполагат време в историята на региона, когато местната животинска популация може да е била с различен антропологичен произход. Трябва да зададем въпроса, биха ли могли Гьобекли тепе и Ноевият ковчег да са свързани по някакъв начин?

След десетилетия изследвания сме научили много малко за този археологически обект и неговите строители. Въпреки факта, че е направен прогрес, все още не знаем отговорите на някои от най-важните въпроси, като кой е построил Гьобекли тепе? С каква цел? И как Гьобекли тепе се е съхранило досега? Изследователите посочват, че Гьобекли тепе било „внимателно” поставено под пясъка, сякаш строителите му са искали да се уверят, че цялото място е заровено. Но… защо строителите биха заровили такова невероятно място? За да го защитят? За да го съхранят?

Защо древният човек строял тези масивни структури по света? Много от тях са подобни, ако не и идентични като дизайн. Има ли връзка? Модел по цялото земно кълбо?

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар