Home Любопитно Тайната на срамежливите дървета

Тайната на срамежливите дървета

от izumitelno
0 коментар 16 преглеждания

Чували ли сте за така наречените срамежливи дървета? Представляват доста интересен феномен – короните и върховете им не се докосват едни до други.

Случвало ли ви се е да се разхождате в гората, да погледнете нагоре и да видите, че клоните, листата и върховете на някои дървета странят едни от други? Сякаш нарочно не се докосват, за да преминава светлина през „пукнатините”. Най-вероятно да. В началото на 20 век, учените са открили на какво се дължи явлението и го нарекли „срамежливост сред дърветата“.

През пространството на дърветата преминава нужното количество светлина, което е необходимо за оцеляването на по-ниските растения. Най-разпространеното обяснение е, че фрагментирането не позволява на някои вредни за дърветата видове насекоми да се разпространят.

Пример за дървета с така наречената срамежливост са смърчовете, евкалиптовите дървета, иглолистните в Япония и други. Следващият път когато се разхождате или сте на изглед в гората – погледнете нагоре. Може би ще се изненадате на това, което ще видите.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар