Home Любопитно Загадката около строежа на Стоунхендж започва да се разбулва, ДНК анализи определиха произхода на древните строители

Загадката около строежа на Стоунхендж започва да се разбулва, ДНК анализи определиха произхода на древните строители

от izumitelno
0 коментар 12,4K преглеждания

Тайните на Стоунхендж започват да се разкриват. Загадката около строежа на Стоунхендж започва да се разбулва.

Не друидите, а древни племена с тъмна кожа и черни коси най-вероятно са строителите на мистичния монумент.

Британски учени анализирали ДНК на строителите на Стоунхендж, за да определят техния произход, съобщава бюлетин на Natural History Museum. В резултат на тези си изследвания те заключили, че постройката е дело на племена, които се заселили от Иберийския полуостров.

Екипът от експерти, ръководен от Селим Брайс от „Natural History Museum“ в Лондон, проучва ДНК-материал, извлечен от останки на представители на племената, които са обитавали територията на Великобритания в периода на предкаменната ера.

Строителите на известния Стоунхендж са били фермери, но освен това са пришълци от днешна Испания. Анализите са направени на база на сравнението на тяхната ДНК с тази на племената, които по това време са живели в континенталната част на Европа. Резултатите показват, че предците на строителите на Стоунхендж преди около 6 хиляди години са мигрирали на британския остров. И са се преместили от Иберийския полуостров. Съответно от района на днешна Испания .

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Произход на българите – теории и хипотези

На Иберийския полуостров те пристигнали 2 хиляди години по-рано, по време на преход който започнал от Анадола, днешна Турция. В този вълна на миграция, една група от племената тръгнали покрай река Дунав към Централна Европа, а другата обратно през Средиземно море.

Във времето на неолита, тези племена поели към Великобритания, а освен познанията си по селско стопанство, те донесли със себе си и културата за изграждане на неолитни структури от големи каменни блокове, точно като Стоунхендж.

Въпреки че успешно завладяват с Великобритания, пребиваването на иберийските заселници не е за дълго. Преди около 4500 години техните потомци напълно са изтикани от Острова, от новата вълна на мигранти, този път идващи от централната част на Европа. С което променят изключително сериозно етнографската карта на региона.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Знаете ли, че в България се намира най-старият манастир в Европа – „Свети Атанасий“

Търсят произхода на човечеството в България

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света

Какво е това леене на куршум? Как работи и защо помага?

Източник: Разкрития.ком

Може да харесате още

Оставете коментар