Home Любопитно Тази жена е своя собствена близначка

Тази жена е своя собствена близначка

от izumitelno
0 коментар 5,6K преглеждания

Жена с рядък родилен белег открива, че е своя собствена близначка.

Певицата Тейлър Мул от Калифорния има странно родилно петно по средата на тялото си – част от нейния торс и гърба ѝ изглеждат леко по-червеникави. Жената се отличава и с още няколко други необичайни характеристики, които подсказват, че нещо не е наред.

 

Тази жена е своя собствена близначка
Тейлър Мул има две кръвни групи, две имунни системи и две групи ДНК. Източник: Alb1932/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

„Всичко в лявата част на тялото ми е малко по-голямо от дясната – пише Тейлър в своя блог. – Имам двоен зъб в лявата половина на устата си, а също и по-голяма чувствителност и алергии към храни, лекарства, добавки, бижута и ухапвания от насекоми“.

След като се консултира с лекар, запознат с по-редките медицински заболявания, тя открива, че има две групи ДНК.

„Не само това – казаха ми, че имам две имунни системи и две кръвни групи“.

Тейлър има тетрагаметичен химеризъм. Това се случва, когато две отделни яйцеклетки се оплопждат от два различни сперматозоида, а впоследствие един от ембрионите абсорбира другия в ранния етап на развитие. Хората с този тип химеризъм могат да имат две кръвни групи (досущ като Тейлър) или различни цветове на очите.

 

Химеризмът се среща рядко. Документирани са едва около 100 случая, а хората, живеещи с него, водят съвсем нормален живот без усложнения (с изключение на променената пигментация). Част от тях разбират, че имат химеризъм, чак след като си правят кръвни тестове. През 2006 г. майка е принудена да докаже, че децата ѝ са нейни, след като кръвен тест показва, че ДНК-то ѝ не пасва с това на собствените ѝ деца. Причината? В тялото ѝ съществува ДНК на нейния собствен близнак.

Химеричните пациенти разполагат с две групи ДНК, като по-голямата част от клетките им идват от една от тях. В някои случаи даден човек може да развие неопределени гениталии, ако двата ембриона-близнаци, от които се е развил, съдържат различни хромозоми (т.е. ако единият близнак е от мъжки пол, а другият – от женски).

В случая на Мул и двата ембриона, от които се е развила, са женски. Поради смесената си ДНК обаче тя има здравословни проблеми.

„Тялото ми реагира на ДНК-то и клетките на близначката ми като на чуждо тяло. Това компрометира имунната ми система, която е доста по-слаба от тази на обикновените хора. Ето защо, за съжаление, страдам автоимунни и здравословни проблеми“, казва Тейлър, която открива, че е своя собствена близначка още през 2009 г. Едва през 2017 г. обаче оповестява диагнозата си на света, за да повиши осведомеността относно това състояние и връзките му с автоимунните заболявания.

„Почувствах, че е важно да покажа на всички физическите си особености, защото в развлекателния бизнес има огромен натиск да изглеждаш физически перфектно или в рамките на определен физически стереотип“, пише тя тогава.

„Надявам се, че като покажа собствените си несъвършенства, ще вдъхновя другите, които имат физически аномалии (или които просто са различни) да не престават да преследват мечтите си, да се обичат безусловно и да знаят, че са красиви такива, каквито са“.

 

източник: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар