Home Животни Учени: Кучешките очи са еволюирали, за да изпращат послания до хората

Учени: Кучешките очи са еволюирали, за да изпращат послания до хората

от izumitelno
0 коментар 218 преглеждания

Със сигурност ви се е случвало някое куче (било то вашето или бездомно) да впери тъжен поглед във вас. Сега учени от САЩ предлагат евентуално обяснение за това тяхно поведение. Според изследователите четириногите питомци гледат тъжно заради хората.

pixabay.com

Опитомените кучета са развили специфичен лицев мускул (в резултат на десетки хиляди години съжителство с човека), който им позволява да повдигат вежди, така че да заприличват повече на бебета, предава БТА. Оказва се, че несъзнателно хората са отдавали предпочитанията си именно на четириноги питомци, способни да „докарват“ това очарователно изражение.

 

pixabay.com

Авторите на изследването от университета „Дюкен“ в Питсбърг са установили, че въпросният мускул на практика отсъства при предшествениците на кучетата – вълците.

 

pixabay.com

Учените смятат, че кучетата използват този очен мускул за по-добра комуникация с хората, подканяйки ги да ги хранят, да се грижат за тях, да ги изведат на игра.

 

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com
pixabay.com

Кучетата се различават от вълците по редица начини – с по-късите си муцуни, по-дребните си размери и по-голямата си изразителност. За разлика от своите предшественици четириногите ни другари разчитат до голяма степен на очния контакт с човека.

 

pixabay.com
pixabay.com
pixabay.com

инфо: obekti.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар