Home Вдъхновяващо Вие сте по-умни, отколкото подозирате и тези 20 научни факта го доказват

Вие сте по-умни, отколкото подозирате и тези 20 научни факта го доказват

от izumitelno
0 коментар 646 преглеждания

Всеки иска да бъде скромен, или поне на думи. Но истината е, че копнее да разбере колко умен е в сравнение с останалите, нали? Признайте си, поне пред себе си. Затова ви предлагаме 20 научно подкрепени факта, които говорят, че сте по-интелигентни, отколкото може би сте смятали. Ето ги:

Не се разсейвате лесно – хората, които могат да се фокусират за дълги периоди от време и да изключат разсейващите неща от вниманието си, са високо интелигентни.

Нощна птица сте – колкото по-умен сте, толкова по-склонен сте да оставате буден и активен през нощните часове.

Скептици сте. Скептиците никога не приемат нещата за „чиста монета“. Те винаги се стремят да открият истината, разсейвайки всички неясноти и игнорирайки нелогичните твърдения.

Силно адаптивни сте: интелигентните хора са гъвкави и могат да успяват в различни ситуации. Те могат да се справят независимо от усложненията или ограниченията, които животът поставя пред тях.

Разбирате колко много не знаете: умните хора разбират и признават, че има много неща, с които не са запознати . Те не се страхуват да кажат: “Не знам това”.

Вие сте по-умни, отколкото подозирате и тези 20 научни факта го доказват
pixabay.com

Имате неутолимо любопитство: интелигентните хора са силни впечатлени от неща, които другите приемат за даденост.

Отворени сте за нови идеи и възможности: интелигентните хора са открити за приемане на гледни точки и ценности различни от техните досегашни.

Харесвате собствената си компания: индивидуалности сте и изпитвате по-малко удоволствие от останалите при социализирането с приятели.

Имате висока степен на себеконтрол: интелигентните хора са способни да преодолеят своята импулсивност чрез планиране, изясняване на целите си, изследвайки алтернативни стратегии и анализирайки последиците от своите действия.

 

Не се страхувате да си признаете грешките. „Аз знам, че нищо не знам“ е казал Сократ. Потвърждение, че дори и най-умните трябва да си признават своята незначителност в лицето на огромното количество световна мъдрост, която е трудно да бъда възприета в рамките на един човешки живот.

Забавни сте. Ама наистина. Защото имате чудесно чувство за хумор.

Чувствителни сте към емоциите на другите. Умните хора са донякъде емпати: те могат да усетят емоциите на другите.

Може да свържете понятия, които на пръв поглед изглеждат несвързани. Виждате закономерности и модели там, където другите не могат.

Разбирате от изкуство. Много често разбирането на изкуството изисква абстрактно мислене. Осмислянето на посланията на Пикасо в неговата „Герника“ не е като разходка в парка. Ако нямате значителен исторически запас зад гърба си трудно ще оцените подобно нещо.

Забавяте ежедневни задачи, защото работите над неща, които са по-важни от тях. Или поне мислите за такива.

Разсъждавате за самите разсъждения. Мисленето за начините на мислене си има научно наименование – мета-познание. Това е интересна наука, която изучава как хората реагират на проблемни ситуации и взимат решения да се справят с тях. Освен това тази дейност стимулира развитието на вашата критична мисъл. Но все пак не забравяйте, че един от основните недостатъци на най-умните хора е, че се отдават прекалено много на разсъждения, за сметка на действието. Не го допускайте.

Лягате си късно, пиете и се забавлявате с приятели. Да, правилно сте прочели. Редица изследвания доказват, че децата с по-висок коефициент на интелигентност са 6 пъти по-склонни да гуляят и да употребяват алкохол и забранени вещества като възрастни. Също така вероятността да са нощни птици е по-висока. Доказателство за това са множеството примери за велики писатели, философи и учени, които са били най-продуктивни в малките часове на денонощието.

Чувствате се отхвърлени от обществото. Повечето от вече споменатите по-горе черти неизбежно водят до формиране на личност, която трудно би се вписала в стереотипите на обществото и много често остава далеч от модните и всякакви други тенденции, които налага времето, в което живее.

Размишлявате върху вечните въпроси за “живота, вселената и всичко останало”.

Зад гърба си имате купища провали, но сте се поучили от всеки един от тях. Ако мислите, че Томас Едисън е създал електрическата крушка в последния ѝ работещ вариант от първия си опит, помислете отново. Всеки велик изобретател, откривател и т.н. има зад гърба си множество провалени опити, които обаче не са попречили за достигане до успеха в крайна сметка. Напротив, всеки един от провалите е бил решаваща стъпка към постигането на крайната цел. Колкото и гениален да е някой, чист късмет би било, ако всичко му се получава от първия път.

инфо: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар