Home Любопитно Вижте какво се случва с вашето тяло в рамките на 24 часа

Вижте какво се случва с вашето тяло в рамките на 24 часа

от izumitelno
1 коментар 1,1K преглеждания

Всички знаем, че тялото ни не бездейства. Дори когато си почиваме или спим, органите ни не си взимат отпуска.

6:30 Алармата се включва и битката с желанието да напуснеш леглото започва. Чувстваме се замаяни и неориентирани поради сънната инерция. Тя може да продължи от 10 минути до няколко часа.

Вижте какво се случва с вашето тяло в рамките на 24 часа

7:00 Време е за душ. Нивата на стрес хормона, кортизол, също се покачват в очакване на предстоящите събития. Това е най-подходящото време за бръснене, тъй като кръвните клетки, отговарящи за кръвосъсирване, са в най-голямо изобилие.

7:30 Закуска! Преди да отпиете от кафето си, поемете дълбок дъх. 75% от вкуса идва от миризмата.

8:00 И работата започва. Повечето от нас работят най-добре рано сутрин. Способността ни да запомняме факти намалява с напредъка на деня. През нощта биологичният ни часовник спира функцията на белтък, ключов за дългосрочната ни памет. Затова не е разумно да се учи нощта преди изпит!

12:00 Обяд! Стомахът ни може да увеличи обема си с 1.2 литра по време на хранене. Обядът ни престоява в стомаха няколко часа преди да продължи по пътя си в храносмилателната система.

16:30 Фитнесът ни чака. Физическата дейност през следобеда води до натрупване на 20% повече мускулна сила, отколкото през сутринта. Дихателните пътища са отворени, сърцето работи по-ефикасно и рефлексите ни са най-остри. Повечето рекорди в спорта са постигнати между 3 и 8 часа вечерта.

20:00 На по бира с приятели. Проучвания показват, че хората са много по толерантни към алкохол в късните часове на деня.

20:30 Не можеш да спреш да мислиш за момичето/момчето на съседната маса. Апокринната и мастните жлези отделят телесни аромати през подмишниците. Започвате да танцувате, което ви позволява да се помиришете и да прецените дали сте привлечени един към друг.

23:00 Най-популярното време за секс, въпреки че нивата на тестостерон са най-високи рано сутринта и семенната течност е най- качествена следобеда.

00:00 Започва да ви се доспива. Щитовидната жлеза секретира хормона мелатонин, който започва цикъла на съня. За деца 90% от растежа на кости става, докато спят.  По време на РЕМ съня мозъкът е също толкова активен, колкото и през деня. Сънищата тогава са най-реални. Недостига на невромедиатори в мозъка води до изключване на центровете за логика и възприятие на време, което обяснява някои доста странни сънища.

… и всичко започва отново.

инфо: obekti.bg

Може да харесате още

1 коментар

Антоанета 05.08.2021 - 20:52

Само където, мелатонина не се секретира от щитовидната жлеза, а от хипофизата!

Оставете коментар