Home Забавно Интересни факти за съвременния японски живот

Интересни факти за съвременния японски живот

от Динго
0 коментар 29 преглеждания

Изумително събра няколко факти за съвременния японски живот и се оказа, че не е никак лесно да бъдеш японец.

Японският часовник бие 108 пъти

Според догмата на Буда, хората имат 108 животински желания и те могат да бъдат пречистени на Нова година. В полунощ на 31 декември камбаните в пагодите започват да бият бавно 108 пъти, освобождавайки всеки човек от нещастията и греховете му.

Японците използват печати вместо подписи

Тези печати се наричат ханко (hanko). Купуват се в обикновен магазин, като могат да са направени от дърво или пък от пластмаса. Всеки един японски гражданин използва този печат многократно всеки ден, за да разписа документи, както и официални формуляри. Печатите са гравирани с инициалите на собственика си или на организацията. 

Етикетът би побъркал всеки турист

Японският етикет е доста сложен с много забрани. Не трябва да местите съдовете, да оставяте отхапана храна в чинията, да си наливате напитки сам и т.н. Въпреки това, имате право да мляскате, ядейки нудълс. Това показва, че храната ви харесва. Японците говорят колко е вкусна храната през цялото време. Неприлично е да се яде без да се повтаря няколко пъти „oishii“ („вкусно“).

Търговски обучения - myjobistosell.com

Често може да видите пияни хора по тротоарите

Алкохолът не е много добра опция за японците, тъй като при тях липсва ензимът (алкохолдехидрогеназа), който разгражда алкохола. По тази причина, често може да видите някой японец да спи на тротоара. Също така във всеки ресторант е възможно да оставите бутилка алкохол, която не сте довършили, с вашето име и тя ще ви чака при следващото ви посещение.

Японската зависимост от работа е възможна само в Япония

За японците не е нормално да си сменят работата. Хубаво е да започнеш работа за даден фирма, когато си млад и да останеш там, докато остарееш. Колегите ти стават второ семейство, защото прекарваш с тях 12-15 часа на ден. Работниците често се срамуват да напуснат работното си място, ако техни колеги все още работят там. Те дори имат специален термин за смърт от преработване – карашо (Karoshi).

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар