Home Любопитно Защо не е добре да сушите дрехи в стаята

Защо не е добре да сушите дрехи в стаята

от izumitelno
0 коментар 107 преглеждания

В продължение на стотици години са създадени много изобретения, които помагат за поддържането на чистотата на нашите дрехи. Въпреки напредъка на технологиите, не всеки има сушилня вкъщи или външен простор.

Защо не е добре да сушите дрехи в стаята

За съжаление, навикът да простираме дрехи вътре в домовете, особено на закрито, може да причини здравословни проблеми.

Това води до увеличаване на нивото на влажност в помещението, създавайки среда, благоприятстваща появата на респираторни заболявания.

Защо не можете да изсушите прането в къщата
Проучвания, проведени от Института за околната среда в Глазгоу, са установили, че този навик вероятно ще предизвика астма, ринит, респираторни инфекции и алергии.

Нивото на концентрация на влага може да бъде много високо и в комбинация с ниска температура се създава благоприятна среда за възникване и възпроизвеждане на акари, плесени и гъбички.

Малко хора знаят, че като простират мокри дрехи на закрито, те добавят около два литра вода в помещенията, което увеличава нивото на влажност в затворените помещения с повече от 30%. Например, през зимата, обикновено влажността е над 50%, ако добавим и дрехи, които висят, за да изсъхнат, тогава ще създадем атмосфера с ниво на влажност над 80%, а това е доста вредно.

Д-р Вероника Лопес от болницата за алергии в Санитас заявява, че хората, които са чувствителни към акари или мухъл, могат да развият такива заболявания като ринит и астма.

Проучванията показват, че хората с нисък имунитет са податливи на гъбични инфекции, които в дългосрочен план могат да предизвикат белодробна аспергилоза с много сериозни последствия.

Препоръки
Ако вашият дом не е оборудван с място за сушене на дрехи или нямате специална сушилня, можете да следвате някои от тези препоръки:

Поставете дрехите на разстояние една от друга, за да улесните циркулацията на по-голям въздушен поток.

Дрехите трябва да бъдат изцедени възможно най-внимателно.

Обърнете наопаки дебелите тъкани. Това ще намали времето за сушене.

Използвайте сешоар само за дребни предмети като чорапи или бельо.

В страни със студен климат, 9 от 10 души страдат от респираторни заболявания и повечето от тях живеят в къщи, където се изсушават мокри дрехи. Затова е по-добре да избягвате тази практика и да предпазвате здравето си.

Източник: Здраве

Може да харесате още

Оставете коментар