Home Любопитно Защо жените носят сутиени

Защо жените носят сутиени

от elated.firefly
0 коментар 346 преглеждания

Френски съдия отреди списанието Closer да предаде голите снимки на Кейт Мидълтън, дукесата на Кеймбридж. Адвокатите на списанието не успели да докажат, че въпросните снимки не нарушават личното пространство на дукесата, защото голите гърди вече не са табу в Европа.

Откога това разсъбличане е табу за западната цивилизация? Вероятно отпреди 3000 години. В някои минойски рисунки още от 1500г. пр. Хр. се забелязват жени с голи гърди. Историците смятат, че тези древни жени са се разсъбличали по време на религиозни ритуали – разголените божества са почитани още от зората на цивилизацията – но някои от рисунките изобразяват и ежедневни ситуации, което говори, че жените всъщност доста често са се разхождали полуголи. Отвъд Средиземноморието, в древен Египет било модерно жените да носят както рокли, които покриват гърдите, така и такива, които ги разголват – в зависимост от дизайна. През следващите няколко века обаче гърдите се превърнали в стриктно интимни части. Атинските жени носели многослойни роби, които прикривали издутината от гърдите им през първи век пр. Хр.  Спартанките пък били с по-свободно мислене и разголвали бедрата си, но и при тях гърдите били винаги покрити.

Защо жените носят сутиени

Серия от скулптури показва, че дори и гръцките божества са станали по-срамежливи с вековете. През 4-ти век например богинята Афродита била изобразявана прикривайки с ръка срамните си части, но с напълно разголени гърди. През следващите векове обаче богинята започнала да използва другата си ръка, за да прикрива и гърдите си. Тази еволюция показва, че хората по онова време са започнали да чувстват, че благоприличието изисква да не се виждат женските гърди.

Не е ясно защо настъпва тази промяна в древна Гърция, но историците смятат, че има нещо общо с промяната на ролите на жените. С напредване на вековете древните атиняни се превърнали в патриархално общество. Жените си стояли вкъщи и рядко се показвали на обществени места, като живеели под покровителството на бащите или съпрузите си. Понеже гърдите вече не били символ на женската плодовитост, те трябвало да бъдат прикривани.

Защо жените носят сутиени

Под влиянието на Библията и древните гръцки и римски традиции, жените от Запада също покривали гърдите си в продължение на повече от хилядолетие. Френската аристокрация е първата, която променя табуто. През 14-ти век се появяват деколтетата, а дрехите станали по-тесни, привличайки вниманието към формата на бюста. Любовницата на Чарлз VII шокирала обществото като се появила на картина, където била нарисувана с една гола гърда. Най-провокативните жени във Венеция и Англия пък се разхождали по улиците полуголи през следващия век. Има дори известни доказателства, че самата кралица Елизабет I е показвала гърдите си на гостите, което в случай, че се окаже вярно, може да успокои младата дукеса на Кеймбридж. Тази мода обаче не продължила дълго и до началото на 17-ти век вече влязла забрана за разголените гърди в европейското общество.

Може да харесате още

Оставете коментар