Home Любопитно Знаете ли, че думите садизъм, силует, дизел и др. идват от фамилии на реални хора. Вижте още …

Знаете ли, че думите садизъм, силует, дизел и др. идват от фамилии на реални хора. Вижте още …

от izumitelno
0 коментар 1,K преглеждания

Никотин, Саксофон, Мазохизъм… това са само част от думите, които всъщност са фамилии на реални хора. Използваме фамилиите им като нарицателни думи и така ги правим безсмъртни. Ето част от тях…

Мавзолей

Думата произлиза от името на Цар Мавзол, персийски наместник в областта Кария. След смъртта му, неговата жена (и родна сестра) му издига величествена гробница, наречена на негово име.

Бойкот

През 1880г., управителя на голямо ирландско имение, капитан Чарлз Бойкот отказва да намали данъците на местните земеделци. Те спират да работят и го игнорират по всякакъв начин. Така фамилията му става нарицателна.

Силует

 

Етиен дьо Силует бил министър на финансите на Франция през 1759г.

Той въвежда нови данъци и дребнави икономии, като панталони без джобове и портрети изработени от сянката на позиращия, пише vesti.bg.

Садизъм

Френският аристократ Маркиз дьо Сад е автор на редица текстове в които описва сексуални фантазии с акцент върху насилието. Така през 19 век се появява думата „садизъм“.

Знаете ли, че думите садизъм, силует, дизел и др. идват от фамилии на реални хора. Вижте още ...
pixabay

Гилотина

Д-р  Жозеф Игнасий Гилотен е известен парижки лекар, който е сред инициаторите за въвеждане на по-хуманно смъртно наказание. Така през1791г. се ражда уреда за обезглавявания, наречен на негово име.

Дизел

Рудолф Кристиан Карл Дизел е немски изобретател роден 1858г. През 1897г. създава едноименния двигател , който първоначално е работел с растителни масла – сипваш 1 туба олио и палиш звяра.

Сандвич

Английският аристократ от 18ти век Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандуич, обичал да играе на карти с приятели и да мези с месо между два резена хляб, за да не прекъсва играта и да не използва вилица.

Впоследствие и приятелите му започнали да си поръчват „същото като Сандуич“ и от там се родил термина сандвич, който станал нарицателно за всички комбинации на две парчета хляб с някаква плънка между тях.

инфо: blitz.bg

Може да харесате още

Оставете коментар