Home Любопитно 10 български думи, които може и да липсват в речниците, но чуваме често

10 български думи, които може и да липсват в речниците, но чуваме често

от izumitelno
0 коментар 11,1K преглеждания

Почти всеки от нас поне един път в живота си си е измислял дума – дали защото не се сещаме за подходяща и измисляме нейно полусъчетание, дали за да изглеждаме остроумни, или просто за забавление. Не се замисляме обаче колко много неологизми попадат в речта ни и ги използваме несъзнателно.

Затова днес 10-те най ще обърне внимание на няколко български думи, които, макар да липсват в речниците, са се вкоренили дълбоко в разговорната ни реч.

10 български думи, които може и да липсват в речниците, но чуваме често
pixabay.com

Замислете се колко от тях използвате и дали означават това, което си мислите.

1. Разкелифенчен

Думата сама по себе си е трудна за произнасяне, но бързо може да се привикне към нея. Става въпрос за нещо, което е разглобено, изкривено или има странна форма. Може да носи значение и на безформен, разплут, несиметричен и пр.

2. Чучуварка

В Западна България тази дума означава онази вадичка пот, която се стича при процеса на изпотяване. Да, има си дума и за това!

3. Сиктирдосвам

Тази дума има турски корен – сиктир. Всеки знае израза „ай сиктир“, т.е. „махай се от тук“. Е, глаголът сиктирдосвам означава нещо подобно – навиквам, карам се на някого.

4. Сколасам

 

Тази дума носи значение на „успявам да направя нещо в последната минута“. Например когато сме натоварени с много задачи, а времето е оскъдно, ние сме „сколасали“ или съответно „не сме сколасали“ да свършим всичко.

5. Кукундрел

Тази дума трудно може да се определи, но ако трябва да си я визуализираме, по-скоро ще изглежда така: силно гримирана жена на средна възраст, носеща къса пола. Паралелно с еднорозите и русалките, митичното създание „кукундрел“ има характерен външен вид и се разпознава отдалече.

На други места пък с думата „кукундрел“ се означава досадна жена, винаги много знаеща и с висока самооценка.

Едно е сигурно: в какъвто и смисъл да използваме „кукундрел“, няма да е за да похвалим женското съсловие.

6. Разпарчатосвам

Когато направо разкъсваме нещо, разрушаваме, събаряме, унищожаваме. Тази дума може да се използва и за човек, например, ако сме много ядосани на някого, ние го „разпарчатосваме“, т.е. теглим му велик скандал. Или бой. Или и двете.

7. Уфлянквам се

Всеки поне една сутрин се е „уфлянквал“ преди да отиде на работа. В този смисъл глаголът означава „мотам се“ , „бавя се“, дори „мързелувам“.

8. Метлосвам

Този неологизъм произлиза от думата „метла“ и съответното логично обяснение е „скитам“. Нейн подобен синоним е „джиткам“ и „шматкам се“, а употребен със сравнението „като цветарка“ има значение на „мотая се като муха без глава“. Брей, ама то това ще се окаже цяла наука!

9. Дудна

Предполагам всеки се е натъквал на този глагол, дори и да не знае значението му. Използва се в смисъл на „буча“, „шумя“, „преча“, „натяквам“, „досаждам“, но с доста негативен нюанс. Например всеки като малък е правил беля, за която родителите са „дуднели“ много.

10. Айляча

Почти не съществува човек, който да не знае значението на думата „айляк“. Дори мислителите на фейсбук твърдят, че айлякът не се описва, айлякът се „бичи“. Но все пак, нека да се опитаме да вкараме думата в съответната смислова рамка: айляча означава да бездействам, да почивам, да се рея в облаците, да освободя съзнанието си, да релаксирам, да обърна гръб на работата, да зарежа отговорностите, да гледам в нищото, да гледам в нещо, но да не знам какво гледам, да се излежавам на плажа с коктейл в ръка… всичко в този смисъл може да бъде наречено „айляк“.

инфо: 10te.bg / ПЕТЯ ГЕДЖЕВА

Може да харесате още

Оставете коментар