Home Любопитно Мистериите в ордена на тамплиерите

Мистериите в ордена на тамплиерите

от izumitelno
0 коментар 32,9K преглеждания

Рицарите тамплиери са оставили стабилна следа в историята на човечеството и са пазели много тайни, който и до сега си остават неразгадани.

Смята се, че най-голямата ценност, която рицарите са пазели е Свещения Граал – чашата, от която Исус Христос е пил на Тайната вечеря и в която по-късно Йосиф е събрал кръвта му.

За първи път за Светия Граал се споменава в книгата на Роберт де Борон още през XIII в. Смята се, че Светия Граал ще помогне на човечеството да достигне своя духовен идеал.

Легендите разказват, че рицари изпратени от крал Артур търсели Светия Граал с цел не да забогатеят, а да се усъвършенстват духовно.

Мистериите в ордена на тамплиерите
pixabay.com

При археологически разкопки в подножието на замък са открити тела на рицари – пазители от времето на Кръстоносните походи. Учените смятат, че в този параклис са се съхранявали различни съкровища, включително и Светия Граал.

Официално ордена на тамплиерите се наричал „Тайното рицарство на Христос и храма на Соломон“, в средновековна Европа бил известен като „Орден на рицарите на храма“, за това самите рицари били известни като „храмовици“ и от там идва и името им тамплиери (tample на френски език – храм).

Главната резиденция на ордена била в Йерусалим – мястото на храма на цар Соломон. Печатите на тамплиерите изобразявали двама яздещи рицари – символи на бедността и богатството, на бял фон с червен осмоъгълен кръст.

Мистериите в ордена на тамплиерите
pixabay.com

Обетите, които рицарите давали преди да бъдат посветени били 3 – за целомъдрие, бедност и послушание.

Като свое основно дело рицарите тамплиери приемали охраняването на богомолците. Рицарите пазели търговски кервани от нападение.

Тамплиерите са първата група в Средновековието, която си служи със счетоводни документи. Рицарите на храма поощрявали развитието на науките и затова неслучайно те станали собственици на първия компас.

 

Много крале и високопоставени личности се страхували от славата на тамплиерите. През XIV в. кралят на Франция Филип Красивия решил да се избави от опърничавия орден, който се намесвал в държавните дела и вкарал монарха в огромни дългове. Така започнали първите гонения на рицарите.

През 1307 г. тамплиерите били арестувани, обвинени в ерес и връзка с дявола и след 7 дни на мъчения били изгорени живи.

инфо: sanovnik.bg  / Антония Р.

Може да харесате още

Оставете коментар