Home Любопитно 10 любопитни факта за Мексико

10 любопитни факта за Мексико

от izumitelno
0 коментар 388 преглеждания

Безкрайни пусти плажове, пикантна храна, текила, усмихнати хора и много забавление. Така с няколко думи може да опишем най-старата държава в Северна Америка – Мексико. Но тя определено е много повече. Знаете ли, че много любими храни произхождат именно оттам: ванилия, домати, шоколад, люти чушки, авокадо и царевица.

Третата по големина държава в Латинска Америка е най-големият производител на сол в света. В нея са открити над 29 000 археологически обекта. Освен това Мексико се слави като една от страните с най-голямо биоразнообразие в света. За мексиканците пък казват, че са топъл и гостоприемен народ. Ето още 10 любопитни факта за Мексико.

10 любопитни факта за Мексико

10 страни в света…

…са с по-голямо население от това на Мексико – 121 милиона души (към 2015 година). Освен това е най-голямата испаноговоряща страна и втората по брой на изповядващи католицизма.

10 любопитни факта за Мексико

9 народа…

…имат принос към основаването на съвременно Мексико. Във вените на днешните мексиканци тече кръвта на древните племена олмеки, сапотеки, миштеки, маи, ацтеки, инки, както и на африканци, французи и испанци.

8 години независимост

Получава щата Тексас, когато се отделя от Мексико през 1836 година. 8 години по-късно територията е анексирана към САЩ. Вероятно това е причината през 1938 година Мексико да е единствената държава в света, която осъжда анексирането на Австрия към нацистка Германия.

 

7 дни

10 любопитни факта за Мексико

Само за седмица насред царевична нива край село Парикутин изниква не какво да е, а цял вулкан. Още с появата си, в началото на 1943 година, вулканът проявява своята активност, бълва лава, дим и пепел, което принуждава жителите да напуснат селото. Активността на Парикутин продължава до 1952 година, когато утихва и заспива.

6 инча

 

Столицата Мексико потъва между 6 и 8 инча всяка година. Градът е построен на мястото на древната столица на ацтеките – град Теночтитлан, който пък на свой ред е основан в средата на голямо езеро. Почвата под града се оказва доста нестабилна, а редица фактори като добива на вода, строителството, разрастващата се популация, също допринасят за пропадането на мегаполиса.

5 милиона долара глоба

Толкова се наложи да плати дружеството, наето да построи Великата мексиканска стена (препятствие, което разделя територията на Съединените щати от Мексико). Целта на съоръжението е да намали потока от нелегални емигранти към САЩ. По ирония на съдбата строителната компания беше глобена за използване труда на нелегални емигранти от Мексико.

4 хиляди вулкана

10 любопитни факта за Мексико

Територията на страната попада в т.нар. „Огнен кръг“, в който са концентрирани 75% от действащите вулкани по целия свят. За най-опасния вулкан в страната се счита Попокатепетъл, който се намира само на 70 км от столицата ѝ.

300 години

В продължение на 300 години Мексико е испанска колония под името Нова Испания. По-късно след Американо-Мексиканската война, тя губи половината от територията си – днешните пет американски щата – Тексас, Аризона, Ню Мексико, Невада и Калифорния.

2 хиляди години…

…отнема строителството на Великата пирамида в Чолула, която официално се счита за най-голямата в света. Основата ѝ заема площ от 200 декара, а височината ѝ е 66 метра. За съжаление пирамидата непрекъснато се руши под напора на времето.

1 час

Само толкова продължава управлението на 34-тия президент на Мексико Педро Ласкураин. Той заема поста в резултат на въоръжен преврат, но подава оставката си доброволно. Това е най-кратко заеманият президентски пост в историята.

 

 

източник: 10te.bg

Може да харесате още

Оставете коментар