Home Любопитно 10 от най-великите майки в историята

10 от най-великите майки в историята

от izumitelno
0 коментар 2,9K преглеждания

Със своите думи, действия и безусловна любов, майките винаги имат огромно влияние върху децата си, пише Mental Floss. Те ни учат, подкрепят ни, грижат се за нас и ни дават ценни съвети през целия живот. Нека си припомним някои от най-великите майки в историята на човечеството.

Мария Кюри

10 от най-великите майки в историята

Въпреки че тя е известна най-вече с научната си дейност, Мария Кюри успява да отгледа две дъщери напълно сама, след като съпругът ѝ умира при инцидент през 1906 г. Едната от тях – младата Ирен Жолио-Кюри – също става Нобелов лауреат заради работата си в областта на радиоактивността.

 

Соуджърнър Трут

10 от най-великите майки в историята

Соуджърнър Трут е име, което американската аболиционистка и активистка за правата на жените Изабела Баумфри приема след 1843 г. След като отива на съд, за да върне сина си, тя става първата чернокожа жена в историята на САЩ, спечелила такова дело срещу бял мъж. Известната й импровизирана реч за правата на жените, „Не съм ли жена?“, е произнесена през 1851 г. на конгреса по права на жените в Акрън, Охайо.

Абигейл Адамс

10 от най-великите майки в историята

Абигейл е съпруга на втория президент на САЩ – Джон Адамс. Двамата имат 6 деца и са запазени писмата между нея и съпруга ѝ, които са важни исторически документи, тъй като в тях се обсъждат и коментират политически и исторически събития.

 

Ирена Сендлерова

10 от най-великите майки в историята

По време на Втората световна война Сендлерова като сътрудничка на варшавското Управление на здравеопазването и член на полската организация Съвет за помощ на евреите често посещава Варшавското гето, където следи за болни деца. Под това прикритие и с подправени документи тя извежда от гетото 2500 деца, които после са предадени на полски детски домове, в семейства или в манастири.

 

Джоан Роулинг

10 от най-великите майки в историята

Джоан Роулинг е световноизвестна английска писателка, автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“. Първите четири романа тя пише като самотна майка и дори живее на социални помощи. Участва в благотворителната дейност на организации, подпомагащи деца със самотни родители.

Кенди Лайтнър

Лайтнър е основателка на движението „Майки срещу шофирането в нетрезво състояние“, което със своята активна дейност е спасило хиляди животи. 13-годишната дъщеря на Лайтнър е убита от пиян шофьор през 1980 г.

 

Уейърис Дайри

10 от най-великите майки в историята

Уейърис Дайри е родена през 1965 г. в Галкайо, Сомалия, в многодетно номадско семейство. На 13 години избягва в Могадишу, за да не бъде омъжена за 60-годишен мъж, бракът, с който е уреден от родителите ѝ. През март 1996 г. в интервю за списание „Мари Клер“ за първи път говори за направеното ѝ на 5 г. обрязване на гениталиите, заедно с двете ѝ сестри. Съгласно африканските традиции то се прилага ежегодно на около 2 милиона малки момиченца в Африка, което, освен че е изключително опасно, ги обрича никога да не изпитат сексуално удоволствие. Интервюто предизвиква значителен медиен дебат и интерес към проблема. От 1997 г. тя изоставя кариерата си на модел и до 2003 г. е назначена за специален посланик на ООН по правата на жените.

 

Индира Ганди

10 от най-великите майки в историята

В историята на своята страна Индира Ганди е не само първата жена, заемала премиерския пост, но и умен и енергичен политик, сторила много за укрепване на страната и международния й авторитет. Тя става един от лидерите на „Движението на необвързаните“. И двамата ѝ синова се възпитани с чувство за чест и след убийството ѝ Раджив Ганди става министър-председател.

 

Ан-Мари Слотър

10 от най-великите майки в историята

Тя е първата жена, ръководила отдела по политическо планиране в Държавния департамент на САЩ. Статията ѝ „Защо жените все още не могат да постигнат всичко“ разпалва духовете и води до национален дебат за баланса между работата и семейството.

 

Елизабет Стантън

10 от най-великите майки в историята

Елизабет Кейди Стантън (12 ноември 1815 — 26 октомври 1902) е американска социална активистка, аболиционистка и водеща фигура в ранното движение за права на жените в САЩ. Нейната Декларация на мненията, представена на първия конгрес за права на жените през 1848 г. в Сеника Фолс, Ню Йорк, често се сочи като основополагаща за първите организирани движения за права на жените и женски суфражизъм в Съединените щати. Благодарение на дейността ѝ, собствените ѝ дъщери успяват да отидат в колеж.

Принцеса Даяна

 

 

10 от най-великите майки в историята

В продължение на петнадесет години е съпруга на Чарлз, принц на Уелс. Тя е майка на втория и третия в реда на наследяване на британския трон, принцовете Уилям и Хенри. Наричана „принцеса на народа“, тя е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.

 

инфо: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар