Home Любопитно Откриха неизвестни досега съзвездия на тавана на египетски храм

Откриха неизвестни досега съзвездия на тавана на египетски храм

от izumitelno
0 коментар 15,K преглеждания

По време на реставрация на древен египетски храм екип от германски и египетски археолози прави изумително откритие – оригинални надписи на йероглифно писмо на възраст 2000 години. Става въпрос за храма на Есна, който се явява последният египетски храм, в чиято украса има йероглифни текстове.

 

Откриха неизвестни досега съзвездия на тавана на египетски храм
Храма на Есна, Египет – Esna_Temple_2004_by_John_Campana_wikipedia

Сградата е построена по времето на Птолемеите, но основната му украса е правена по римско време. Светилището е направено, за де се почита неизвестен бог, с андрогинен характер. Той е могъщ създател и покровител, който се проявява както като мъжки бог, така и като женско божество.

От древната култова сграда е останало само предверието, богато украсено по стените с изображения на сцени с ритуален характер – фараонът, който танцува за боговете, риболовни сцени и други ловни рисунки. Предполага се, че тези сложни декорации са отнели 2 столетия.

Този забележителен паметник на древната египетска култура съдържа и надписи, красящи колоните на храма, но известността му дават йероглифите по тавана. В египтологията се смята, че това са последните текстове с йероглифи, направени върху постройка и описват религиозните практики и разбирания на времето, заради което са толкова ценни.

Първото описание на култовото съображение в съвременната епоха е останало от 1589 година, когато венециански търговец, посетил Египет, го описва. По-късно, по времето на Наполеон, експертите са заинтригувани от храма, защото го смятат за отличен пример на храмовата архитектура в египетската древност. Най-голямото богатство представляват надписите, изследвани и публикувани от френския египтолог Серж Сонерон.

Най-забележителното в изображенията е астрономическият таван. Той представлява изображение на нощно небе, нашарено с йероглифи. Открити са изображения на съзвездията Голяма мечка и Орион. Съзвездието Голяма мечка в древен Египет считали за проявление за злия бог Сет, който убил брат си Озирис. Той не може да слезе в подземния свят според мита, а реалното изражение се вижда на небето. Съзвездието никога не може да слезе под хоризонта и вероятно заради това е възникнал този мит.

Открити са неизвестни на науката непознати съзвездия. Едно от тях е изписано като Гъските на Ра. Става въпрос за древно египетско божество. Тъй като на него не е направено изображение, учените не могат да разберат за кои звезди става въпрос.

След почистването на останките от натрупани сажди и други наслоявания по храма се вижда нагледно, че той е отлично запазен и работата по разкриването, консервирането и документирането на находката продължават, дори по време на пандемията от коронавирус.

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар